FOTO: null

Sudeći po gužvama koje su u petak vladale u marketima i na tržnicama širom Srpske, domaćice će pripremiti raskošne vaskršnje trpeze.

Za pristojnu prazničnu trpezu potrebno je pedesetak maraka, a stanovnici ističu da nema štednje kada je u pitanju najveći hrišćanski praznik i rijetka prilika kada se u domu okuplja cijela porodica, piše Glas Srpske .

Banjalučanka Milica Popović kaže da se namirnice za svečaniju vaskršnju trpezu mogu naći po nešto nižim cijenama nego inače.

- Vaskršnja trpeza nezamisliva je bez šarenih jaja, koja se mogu kupiti po cijeni od 20 feninga po komadu, a i svi ostali proizvodi u marketima su sniženi, što me posebno obradovalo - kazala je Popovićeva.

Prijedorčanka Mirjana S. kaže da, bez obzira na krizu, vaskršnja trpeza treba da bude bogatija nego inače.

- Farbaću jaja, a pripremam i perece, kolače i nešto bogatiji ručak nego inače. To je tradicija i poštujemo je od davnina bez obzira na krizu - rekla je Mirjana S.

U većini tržnih centara u Banjaluci povećan je promet, pa trgovci zadovoljno trljaju ruke. U svim “Tropik” i “Moj market” prodavnicama osjetno je povećan broj kupaca.

- Najveća potražnja je za jajima, bojama za jaja, svježim mesom i suvomesnatim proizvodima - ističu u ovom prodajnom centru.

Prema riječima prodavaca u Gradišci, domaćice najviše kupuju svježe meso, povrće i voće te pića. I prodavnice u Foči su bile pune kupaca, koji su praznili police, a osim jaja među najtraženijim proizvodima bili su mesni i mliječni proizvodi, sokovi i slatkiši.

- Najviše se kupuju suvomesnati proizvodi, dobro ide i voće i povrće i jaja, naravno. Neki kupci se vrate tokom dana po još jedan karton jaja - rekli su u marketu “Malović”.


Dom “Rada Vranješević”

Premijer RS Željka Cvijanović u petak je povodom Vaskrsa posjetila Dječiji dom “Rada Vranješević” i štićenicima uručila bicikle, trotinete i rolere, a mališani su u znak zahvalnosti izveli predstavu.

- Zadovoljna sam onim što sam vidjela, jer je posao u ovoj ustanovi dobro organizovan i ljudi su mu apsolutno posvećeni. Pored toga, i mališani marljivo izvršavaju sve obaveze - rekla je Cvijanovićeva, dodajući da iz budžeta RS redovno izdvajaju novac za sufinansiranje boravka djece u ovom domu, te da je iznenađena mrežom donatora.


Rusija

Simbol vaskršnje trpeze je kolač od tijesta i jaja kulič i jelo od mladog sira, pavlake i jaja u obliku zarubljene piramide ukrašene ušećerenim voćem - pasha.


Grčka

Trpeza je nezamisliva bez supe od jagnjećih iznutrica magiritse, kolača curekija i jela od jagnjećeg mesa kokoreci.


Bugarska

Glavno mjesto na vaskršnjoj trpezi zauzimaju crvena jaja i domaća štrudla kozunjak.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )