FOTO: srpskainfo.com

Dobra radna atmosfera i iskren kolegijalni odnos na poslu veoma su važni za zdravlje svakog ponaosob.

Na ovaj način zaposlenima se omogućava duži život, tvrde izraelski psiholozi iz Tel Aviva koji su analizirali zdravstvene kartone 820 zaposlenih u protekle dvije decenije.

Oni su postavljali pitanja vezana za posao kojim se zaposleni bave, uloge koje su za to vrijeme obavljali, kao i o odnosu koji su imali sa kolegama.

Istraživanjem su obuhvaćene osobe koje ne puše, ne piju i ne boluju od neke ozbiljne bolesti, da bi rezultati bili što tačniji. Ispostavilo se da su za dvije decenije umrla 53 radnika, a da su zdraviji i dugovječniji oni koji imaju dobar odnos sa kolegama.

Dobrom komunikacijom zaposleni dobija željenu podršku, zbog čega se lakše nosi sa stresom, značajnim uzrokom mnogih bolesti, istakli su izraelski naučnici.

Iako kolege jednako djeluju i na žene i na muškarce, ipak se pokazalo da žene na rukovodećim mjestima lošije prolaze, jer često nemaju podršku kolektiva.

Slika o muškarcima na vodećim pozicijama potpuno je drugačija. Za razliku od žena, oni imaju punu podršku brojnih kolega.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )