FOTO: pixabay

Vlasnici pasa imaju veću šansu preživjeti srčani i moždani udar od onih koji nemaju pse, pokazuje novo istraživanje koje je objavila američko udruženje za srčane bolesti AHA.

Istraživanje je sprovedeno na temelju kliničke studije, odvojene opširne analize postojećih podataka i ranijih studija, te je potvrdilo prednost psećeg društva za ljudsko zdravlje.

Psi su povezani s 33 posto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 posto od moždanog udara, u poređenju sa onima koji nemaju psa.

Glenn Levine iz AHA-e kazao je kako studije pružaju „dobre, kvalitetne podatke”.

„Iako te studije ne mogu "dokazati" da posjedovanje ili imanje psa direktno vodi do manjeg mortaliteta, ovi opsežni zaključci zasigurno to barem sugerišu”, dodao je.

Vlasnici pasa češće hodaju i imaju niži krvni pritisak, ističe Caroline Kramer, profesorka medicine sa univerzitetu u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera imena Romeo.

„Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuslovnom ljubavlju”.

No istraživači upozoravaju kako se ne smije „propisivati” kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.

„Pse smiju uzimati samo oni koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja pružiti im dobar život”, upozorava profesorka Tove Fall sa švedskog univerziteta u Uppsali.

No Fall dodaje kako znamo da „socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti”, a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )