FOTO: null

Prvi Ustav RS donesen 28. februara 1992. godine, kao najviši ustavnopravni akt uzidan u temelj Srpske na kojem i danas živi, zbog čega je taj datum jedan od najvažnijih u njenoj istoriji, ocijenili su zvaničnici i osnivači RS.

Prvi saziv Skupštine srpskog naroda u BiH donio je prvi Ustav RS, a tom činu prethodilo je donošenje Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je da je to bio veoma hrabar korak poslanika kojim je označeno stvaranje RS.

- Uloga Narodne skupštine RS u osnivanju Republike bila je ključna i odlučujuća. Narodna skupština je tako od 9. januara, dana donošenja Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, pa do izbora i konstituisanja novih organa i institucija ustanovljenih prvim Ustavom obavljala funkcije državnih organa u Republici. Prvi Ustav RS neosporno je bio demokratski i na demokratski način donesen najviši ustavnopravni akt Republike. Narodna skupština je nastavila stalnu borbu za pravičniju, bolju i prosperitetniju Srpsku i nastaviće je u interesu građana - istakao je Čubrilović.

Prvi Ustav RS, koji je uz brojne izmjene i dopune i danas na snazi, te odluka o njegovom proglašenju doneseni su jednoglasnom odlukom svih 77 poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koju su činila 72 poslanika iz SDS-a, četiri iz Saveza reformskih snaga i jedan iz SPO-a.

- Upravo taj podatak svjedoči da su poslanici Narodne skupštine, koji dolaze iz različitih političkih partija i često vode bespoštednu političku borbu, od prvih akata konstituisanja Republike do danas imali nedvosmislen i jednoglasan stav kada je riječ o zaštiti suštinskih interesa RS. To suštinsko jedinstvo, bez obzira na politička opredjeljenja, sačuvalo je RS kroz ove 24 godine - kazao je Čubrilović.

Predstavništvo RS u Srbiji organizovalo je juče prijem povodom Dana RS i 24 godine od proglašenja prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić, predsjednici parlamenata Čubrilović i Maja Gojković, predstavnici vlada, patrijarh srpski Irinej, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, te predstavnici diplomatskog kora i brojne ugledne ličnosti iz svijeta politike, privrede, nauke, kulture i umjetnosti Srbije i Srpske.

Dodik je rekao da RS želi da njeni građani žive slobodno i da ima što čvršće veze sa Srbijom.

- Vjerujemo u snagu Srbije koja se pokazuje kao regionalni faktor mira i stabilnosti. Da se mi pitamo, odavno bismo bili integrisani. RS je mjesto slobode za sve, ljude različitih vjera i nacija koji žele u njoj da žive. Srpska ima samo jedan cilj - da živimo slobodno i da se što više povežemo sa Srbijom. Srpska voli Srbiju - rekao je Dodik i naveo da RS želi da se odbrani od rehabilitovanih ideja ustaštva i osmanlijstva, koje su još prisutne u BiH.

Patrijarh srpski Irinej je uz blagoslov poželo puno uspjeha Srpskoj.

- Verujemo da će pravda Božija i ljudska omogućiti da Srpska opstane. Blagoslov Božiji i Srpskoj i srpskom narodu koji tamo živi, u nadi da će ih uvek pratiti. Neka živi Srpska - kazao je Irinej.

Prvi predsjednik parlamenta RS Momčilo Krajišnik podsjetio je na mirovnu konferenciju održanu u februaru 1992. u Lisabonu, kada je donesena prva verzija Kutiljerovog mirovnog plana za BiH. Krajišnik je rekao da je prema tom sporazumu, koji je trebalo dorađivati, bilo dozvoljeno da svaka nacionalna zajednica ima svoju republiku, odnosno entitet koji može da nazove kako mu odgovara i da je o tome postignuta i saglasnost tri nacionalne zajednice.

- Mi smo rekli da će to biti Srpska republika BiH. Pošto smo vidjeli osporavanja sa druge strane, onda smo rekli mi ćemo ići na narednu mjeru, a to je, prema tom planu, značilo da svaki entitet, odnosno republika ima pravo na svoj ustav. U tom kontekstu ustav srpskog naroda nije imao pretenziju da pravi posebnu republiku, ali je nakon toga došlo do referenduma 1. marta 1992. godine i Srbi su odlučili da proglase Ustav - istakao je Krajišnik.


Hronologija

  • 24. oktobar 1991. godine - osnovana Skupština srpskog naroda u BiH
  • 9. januara 1992. godine - donesena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH
  • 28. februar 1992. godine - Skupština srpskog naroda u BiH donijela je prvi Ustav

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )