FOTO: null

U Banjaluci će danas biti obilježene 23 godine od formiranja Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske čijih je više od 5.500 boraca dalo život za odbranu Srpske.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 10.00 časova budu položeni vijenci na spomen-obilježje na groblju "Sveti Pantelija", a parastos za poginule i umrle borce ovog korpusa biće služen u 11.00 časova u crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara.

Za 12.00 časova najavljen je prijem gostiju i obraćanje zvaničnika u Klubu Vojske Republike Srpske u kasarni "Kozara", saopšteno je iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Prvi krajiški korpus činio je okosnicu Vojske Republike Srpske, brojao je 127.000 boraca i držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.

Prvi krajiški korpus bio je nosilac akcije "Koridor 92" kojom je banjalučka regija spojena sa ostalim dijelovima Republike Srpske i sa Srbijom, ali i kojom je spriječena namjera hrvatsko-muslimanskih snaga da presijeku teritoriju na liniji Brod - Devrventa - Doboj, te izvrše spajanje sa njihovim snagama na potezu Kladanj – Olovo, što bi bilo pogubno za Republiku Srpsku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )