FOTO: Glas Srpske

Ako kojim slučajem imate koji milion ili dva dolara “u šteku”, pritom ste “tech geek” i ljubitelj proizvoda sa logom zagrizene jabuke - onda je ovo zaista prava stvar za vas.

Prvi kompjuter koji su Stiv Džobs i Stiv Voznijak zajedno napravili pod oznakom Apple, izuzetno rijedak primjerak potpuno kompletnog i ispravnog, ručno napravljenog računara, “smještenog” u kućište od drveta, ponuđen je na eBay aukciji.

Uređaj pod oznakom Apple Computer 1, kasnije poznat i kao Apple I ili Apple-1, je desktop računar koji je konstruisala Apple Computer (danas Apple Inc.) davne 1976. godine.

Apple “kec”, koga je projektovao i svojeručno sastavio Voznijak, na aukciji je ponuđen po početnoj cijeni od 1.750.000 dolara (oko 1,5 miliona evra).

U aukcijskom opisu proizvoda navodi se da je riječ o izuzetno rijetkom uređaju, prvom takve vrste koji je EBedž ikada ponudio. Računar, čiji je hardver smješten u originalno Bute Shop KOA drveno kućište, ima originalno napajanje, Datanetics tastaturu i u potpuno funkcionalnom je stanju, navodi sajt Geeku-Gadgets.

Ekspert za Apple uređaje Kori Koen je potvrdio da je računar, koji je u avgustu ove godine bio predstavljen na Vintage Computer Festival West u SAD, originalni Apple 1. Na tom događaju, “kec” je svakoga dana radio po šest sati.

Identičnih Apple 1 računara, u drvenom kućištu, postoji samo šest na svijetu. Onaj ko se odluči da za njega izdvoji navedenu sumu, uz računar će dobiti originalno uputstvo, sheme, kasetnu jedinicu, a od softvera Basic, igre i memorijske testove.

Desktop računar ne bi to bio bez monitora, pa je tu i Sony TV-115 portabl televizor sa video modulatorom, iz 1976. godine, koji je Džobs preporučio kao monitor za prvi Apple računar.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )