FOTO: novosti.rs

Protesti građana dveju opština u Federaciji koje neće da budu deponija. Građani uplašeni jer ne znaju šta je u vrećama pristiglim iz Italije.

Građani Drvara i Bosanskog Grahova ne odustaju od protesta zbog trista tona tekstilnog otpada iz Italije koji je dovezen iz Italije i istovaren ove sedmice u ove dvije opštine FBiH. Otpad koji se nalazio u Bosanskom Grahovu u petak je uklonjen nakon protesta građana, a što je "Novostima" potvrđeno iz firme "Krom reciklaža", koja je otpad i uvezla.

Što se tiče otpada u Drvaru, on i dalje je smješten u krugu nekadašnje firme "Grmeč" i ispred firme "Unis". Radi se o otpadu koji je dovezlo sedam šlepera.

Nakon što su se građani pomenutih dveju opština pobunili i zatražili istragu cijelog slučaja, na lice mjesta su u petak stigli i inspektori i policija i urađen je uviđaj.

Žitelji Drvara za "Novosti" kažu da se otpad mora što prije ukloniti iz njihovog mjesta jer je stigao iz Italije, koja je bila jedna od zemalja najviše pogođenih virusom korona.

- Mi nismo deponija smeća. Ko zna šta se sve nalazi u tim vrećama punih tekstila. Mogu biti i medicinske maske, skafanderi, ćebad ili neka medicinska roba - ističu Drvarčani.

Sa druge strane, jedan od suvlasnika firme "Krom resiklaža", koja je registrovana u Drvaru, Rodoljub Dinić, kaže za "Novosti" da je sve rađeno po propisima i da firma ima dozvolu Vlade Livanjskog kantona i Vlade FBiH za dovoženje i deponovanje otpada u pomenute dvije opštine.

On tvrdi da je riječ o bezopasnom otpadu koji je trebalo da se koristi kao alternativno gorivo u termoelektranama i cementarama širom BiH.

- Sve do sada je rađeno po zakonima - rekao je Dinić i dodaje da je sada čitav posao propao i da su finansijski gubici ogromni. - Razgovarao sam i sa načelnicom Drvara Dušicom Runić i rekao sam joj da imamo sve potrebne dozvole, ali mi je ona na to odgovorila da je ne interesuju nikakvi papiri iz Livna i Sarajeva i da pokupimo robu.

Dušica Runić, načelnica Drvara, kaže da je Skupština Drvara donijela zaključak kojim se traži od Inspektorata FBiH i kantonalne Uprave za inspekcijske poslove da se "bez odlaganja preduzmu sve zakonom predviđene mjere na utvrđivanju porijekla i štetnosti uskladištenog otpada sumnjivog sadržaja na lokalitetima u Drvaru". Takođe se zahtjeva istraga o umiješanosti fizičkih i pravnih lica u prevozu i skladištenju otpada na teritoriji ove opštine.

- Zanima nas kako je neko mogao da izda dozvolu o uvozu tekstilnog otpada iz Italije, iz Padove, iz zemlje koja je u tom periodu bila žarište virusa korona, a u FBiH je proglašeno stanje prirodne nesreće - rekla je Runićeva.

DOZVOLE, DOZVOLE...

Dušica Runić kaže da je dozvolu za uvoz otpada, istovarenog u Drvaru, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Sve je urađeno na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdatog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, izdatog 19. februara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )