FOTO: null

Na trgu ispred Osnovnog suda u Bijeljini drugovi ubijenog petnaestogodišnjaka Stanka Gligorevića su posljednjeg dana suđenja ponovo mirnim protestom poručili vršnjacima da "Drug nije meta" i zatražili da zakon zaštiti djecu od nasilja.

Dječaka je hicima iz pištolja ubio tada maloljetni M.I, 6. juna 2015. godine oko 13.00 časova u školskom dvorištu. 

Stotinjak Stankovih drugova od početka sudskog procesa koji se vodi bez prisustva javnosti tokom svakog ročišta održavaju mirne proteste sa parolama u kojima traže pravdu i upozoravaju da je žrtva mogao biti svako od njih. 

"Živimo u svijetu nasilja! Ko je sljedeći! Promijeni to! Jer nas se tiče! Živi brate! Da se ne ponovi! Hoćemo život bez nasilja!", poruke su vršnjaka ubijenog dječaka. 

Stric ubijenog dječaka Đorđe Gligorević kaže da porodica očekuje najstrožu kaznu za ubicu, koja bi bila opomena za budućnost i imala snagu odvraćanja djece od nasilja, ali bi uticala i na svijest roditelja o važnosti vaspitanja djece. 

On kaže da porodici i prijateljima ubijenog dječaka najveću bol zadaje što njegov ubica slobodno šeta gradom. 

Advokat porodice ubijenog dječaka Miodrag Stojanović rekao je novinarima da je danas završeno suđenje u ovom predmetu iznošenjem završnih riječi. 

"Činjenice nisu mnogo sporne između tužilaštva i odbrane, ali je ocjena tih činjenica i pravna kvalifikacija ostala do kraja sporna, jer tužilaštvo i mi kao porodica oštećenog smatramo da se radi o klasičnom ubistvu u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja, a odbrana smatra da je to ubistvo iz nehata kao privilegovano ubistvo", izjavio je Stojanović. 

On je najavio da će presuda biti objavljena u četvrtak, 14. aprila u 14.00 časova. 

"Tragedija je velika, niti jedno suđenje ne može vratiti plemeniti život Stanka, teška je situacija i sa maloljetnim počiniocem, ali ovo suđenje mora biti pouka svim mladima da vode računa kako se ponašaju, odakle im oružje i zbog čega ga nose i zbog čega treba da se klone ovakvih postupaka i mogućih tragičnih posljedica ubuduće", poručio je Stojanović. 

On je upozorio da je maloljetnički, delinkventski i opušteni odnos prema oružju koštao života jednog dječaka i da sa ovog suđenja treba poslati poruku drugima da se ovakve stvari više nikada ne dese. 

Stojanović je rekao da je tužilaštvo najavilo poseban krivični postupak protiv oca maloljetnog izvršioca zbog nedozvoljenog držanja oružja. 

Prema njegovim riječima, s obzirom da se u ovom slučaju radi prema posebnom zakonu o zaštiti maloljetnog počinioca krivičnog djela kazna bi, kada bi se izrekla u maksimumu, bila minimum koji je predviđen za punoljetno lice, a to je pet godina. 

Stojanović je rekao da je počinilac tokom suđenja djelovao tako što je bio samozatajan i ćutljiv i nije iznio svoju odbranu nego se branio ćutanjem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )