FOTO: null

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, vjernici nakon jutarnje molitve proslavljaju u krugu porodice, uz bogatu trpezu i vaskršnja jaja.

Radost Vaskrsa širila se u svim domovima u Semberiji, a u ulici 18. novembra, tradicionalno se organizuje vaskršnja jajarijada.

"Djeca tradicionalno idu od kuće do kuće i sakupljaju vaskršnja jaja. Svake godine se skupi 20, 30 djece, dođu i iz drugih ulica, jer je rijetkost da se ovako nešto obilježava, posebno u gradskoj sredini. Na kraju organizujemo jajarijadu, gdje ćemo na pobjedniku dodjeliti nagradu, a to je ove godine korpica sa jajima", rekao je za InfoBijeljina Duško Zarić, jedan od organizatora. 

Najveći hrišćanski praznik posebna je radost za one najmlađe. Sa korpicama u rukama krenuli su u sakupljanje vaskršnjih jaja, a potom nadmetanje za najjače jaje.

Tridesetak mještana novembarske ulice takmičilo se za korpu punu razbijenih jaja, što je bila glavna nagrada današnje tradicionalne jajarijade. Osvojio ju je Jovan Gojković. Ljutnje nije bilo, danas su, tvrde, svi pobjednici.

"Eto ja sam pobjednik danas. Ovo je tradicija koju već dugo godina obilježavamo, prvenstveno zvog djece, ali eto, sticajem okolnosti sam ja danas osvojio nagradu. Praznik ću danas obilježiti uz rijeku, gdje ću roštiljati sa kumovima i prijateljima", rekao je Jovan Gojković, pobjednik današnje Jajarijade. 

Nakon jajarijade Vaskrs se, tradicionalno proslavlja u krugu porodice. Vaskršnja jaja se prema tradiciji, boje na Veliki petak. Prvo obojeno jaje obično je crvene boje i naziva se ”Čuvarkuća”. 

Jaje je simbol obnavljanja prirode, života i radosti. Vaskrs je najstariji hrišćanski praznik i slavi se tri dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )