FOTO: null

Prosječan prinos pšenice u Semberiji je pet tona po hektaru, a kvalitet zrna je viši od očekivanog, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

"Imajući u vidu relativno nepovoljne vremenske uslove, koji su pratili usjeve pšenice od sjetve, pa sve do žetve, kvalitet zrna je viši od očekivanog", navodi se u saopštenju. 

Zbog visoke temperature i nedovoljnih padavina, posebno u junu, žetva strnih žita je u Semberiji počela znatno ranije nego što je uobičajeno za ovo područje. 

Zahvaljujući suvom vremenu žetva je, bez većih problema, uglavnom završena u prvoj dekadi jula. 

"Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni, jer se cijena pšenice od strane mlinara i otkupljivača i ove godine utvrđuje tek nakon žetve i ponovo je niska - oko 300 KM po toni", ističu u nadležnom gradskom odjeljenju. 

U saopštenju se navodi da je proizvodnja pšenice isplativa tek sa najavljenim podsticajima sa republičkog nivoa od 200 KM po hektaru i premiji od 0,05 KM po kilogramu. 

Prema nezvaničnim podacima, koje ima gradsko Odjeljenje za poljoprivredu, tek oko 990, ili svega 17 odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Bijeljini imaće pravo na dobijanje podsticaja, i to na ukupnoj površini od 5.500 hektara. 

Ove godine na području Bijeljine strnim žitima bilo je zasijano 16.322 hektara, od čega je pšenica, kao glavna kultura, zauzimala površinu od 13.200 hektara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )