FOTO: null

Banjalučki Pokret ,,Pozitivna Srpska,, u saradnji sa Centrom za kulturu Semberija, poklonio je danas građanima Bijeljine nezaboravno druženje sa Neletom Karajlićem, uz promociju dopunjenog autobiografskog izdanja ,,Fajront u Sarajevu,,

Karajlić je na platou ispred bijeljinskog Kulturnog centra, treći put u ovom gradu, predstavio svoju knjigu koja je, za kratko vrijeme, postala među najčitanijim. 

Prema riječima organizatora iz "Pozitine Srpske", ovu jedinstvenu autobiografiju do sada je Karajlić promovisao u više gradova bivše Jugoslavije, a mnogi kritičari su saglasni je je riječ o "neodoljivo ispričanoj priči o odrastanju, sazrijevanju i starenju u zemlji koja se raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sjećanjima". 

"Da smo mi iz `novog primitivizma` nekad imali 20 odsto organizacije kakvu ima `Pozitivna Srpska` mi bismo sada bili u stalnoj postavci svih ozbiljnih, svjetskih galerija moderne umjetnosti, ali to, nažalost, nije bilo tako", rekao je Karajlić pred 200 okupljenih građana. 

"Novi primitivizam" se zato, dodao je Karajlić, raspršio kao mjehur od sapunice i nastavio da živi u sjećanjima i pričama ljudi. 

"Nismo mi ni imali pretenziju da uđemo u enciklopediju, jer smo već tada shvatili da je kraj planete Zemlje neminovan, a naša teza je bila da će onaj ko dođe na tu razrušenu planetu vidjeti spisak krivaca", rekao je Karajlić. 

On je podsjetio da je rok muzika nosila ovu grupu "klinaca" kao religija, koju su pratili do krajnjih granica. 

Knjiga "Fajront u Sarajevu", dodao je Dr Nele Karajlić, je knjiga koja govori o vremenu u kojem se "na dernecima" slušala isključivo rok-muzika, nikako sa primjesama nečeg drugog. 

"Uspjeh ove knjige i leži u tome što mi na to vrijeme gledamo sa određenim osjećanjem duboke nostalgije, a i što ona opisuje najmanje pet mitova o kojima se sada pletu priče i legende", rekao je Karajlić. 

On je naglasio da je jedan od najvažnijih mitova onaj o 80-im godinama prošog vijeka na koje svi, čak i klinci, gledaju sa nekom vrstom zadivljenosti. 

Karajlić je rekao da, kada bi se vratili u te godine, sa nekog ekonomskog i političkog gledišta, shvatilo bi se da one i nisu bile neko zlatno doba, koliko se o tome mašta. 

"Ipak, u kreativnom i umjetničkom smislu 80-te godine su bile posljednji veliki krik svijeta koji je živio na ovom prostoru, neko Periklovo doba, posebno u oblasti rokenrola, muzike i filma", rekao je Karajlić, podsjećajući na fimove "Samo jednom se ljubi", "Ko to tamo peva" i "Sjećaš li se Doli Bel?", kao filmove za koje kaže da su zasigurno među 10 fimova ikad snimljenih na ovom prostoru, a snimljeni su u samo jednoj godini. 

Karajlić, kada je riječ o muzici, kaže da pamti 1985. godinu kada su albume objavili i "Bijelo dugme", "Plavi orkestar", kada je "Bajaga" izašao sa "Jahačima magle", a "Riblja čorba" napravila album na kojem je pjesma "Pogledaj dom svoj anđele", "Haustor" objavio "Bolero", "Ekatarina Velika" - "S vetrom u lice", a "Zabranjeno pušenje" - "Dok čekaš sabah sa šejtanom". 

"To se sve desilo u 365 dana i teško da će se tako nešto ponoviti", rekao je Karajlić. 

Nakon promocije knjige "Fajront u Sarajevu", kojoj je prethodio i mini koncert "Rok simfonije", večeras u 20.00 časova, u organizaciji Pokreta "Pozitivna Srpska" i Centra za kulturu u Bijeljini, poklonici rok muzike imaće priliku da uživaju u nezaboravnom koncertu. 

Prisutni će moći da uživaju u velikim rok hitovima svjetski poznatih bendova poput "Metalike", "Led cepelina", "Pink flojda" i mnogih drugih, koje su članovi "Rok simfonije" obradili u svojim aranžmanima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )