FOTO: null

Ekološka udruženja danas su u Bijeljini promovisala korištenje solarnih sistema za zagrijavanje sanitarne vode u domaćinstvu, apelujući na smanjenje korištenja fosilnih goriva i zaštitu životne sredine.

Na platou ispred Centra za kulturu građani su imali priliku da vide najjednostavniji model termosifonskog solarnog sistema čija je cijena sa instaliranjem 1.000 KM. 

Direktor Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle DŽemila Agić kaže da ovaj sistem ima spremnik od 150 litara vode koja se zagrijava do 70 stepeni Celzijusa, što je dovoljno za prosječnu potrošnju jedne porodice, a njegov vijek trajanja je 30 godina. 

Prednosti korištenja solarnih sistema bila je tema okruglog stola koji je održan u Centru za kulturu, na kojem su stručnjaci, predstavnici nevladinog sektora i medija, kao i građani, iznijeli pozitivna iskustva od smanjenja troškova u domaćinstvu do globalne zaštite životne sredine. 

Javna promocija solarnih sistema dio je projekta ekoloških udruženja "Korištenjem energije sunca do pozitivnih klimatskih promjena". 

Predsjednik udruženja "Eko put" iz Bijeljine Snježana Jagodić Vujić ocijenila je da je primjena solarnih sistema u gradu još mala i izrazila nadu da će sa brzim unapređenjem tehnologije i padom cijena ovi sistemi biti sve prisutniji i u domaćinstvima u Bijeljini. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )