FOTO: infobijeljina.com

U petak, 28. juna 2024. godine, na Vidovdan, u 19:00 časova, u Centru za kulturu Semberija u Bijeljini, biće održana promocija dokumentarnog filma koji prikazuje stradanje srpskog naroda iz Donjeg Vakufa, Travnika i Bugojna u septembru 1995. godine.

Ovaj potresni dokumentarac bilježi tragične događaje koji su se odigrali u mjestu Bravnice kod Jajca, gdje je izbjeglička kolona srpskih civila granatirana od strane regularne vojske Hrvatskog veća obrane (HVO).
 
Tokom ovog napada, više od 80 ljudi je izgubilo život, među kojima je bilo i djece mlađe od 12 godina. Uprkos težini ovog zločina i neizbrisivom tragu koji je ostavio na preživjelim, za ove gnusne postupke vojnika HVO-a još uvijek niko nije odgovarao. Ovaj zločin predstavlja jedan od najtežih zločina nad civilnim stanovništvom tokom proteklog rata, a pravda za žrtve još uvijek nije zadovoljena.
 
Film, koji će biti prikazan u Centru za kulturu Semberija, ima za cilj da podsjeti na ove tragične događaje, ali i da objelodani nepravdu koja i dalje traje zbog nedostatka odgovornosti za počinjene zločine. Kroz svjedočanstva preživjelih i arhivske snimke, dokumentarac nastoji da oda počast žrtvama i podsjeti javnost na strahote rata, istovremeno pozivajući na pravdu i odgovornost.
 
Pozivamo sve građane Bijeljine i šire, da svojim prisustvom podrže ovaj važan događaj i iskažu poštovanje prema žrtvama stradanja srpskog naroda iz Donjeg Vakufa, Travnika i Bugojna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )