FOTO: null

Često smjenjivanje kiše i sunca negativno utiče na voće i povrće, jer visoka vlažnost vazduha izaziva truljenje i pojavu gljivičnih oboljenja, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema preporukama agrometeorologa iz ovog Zavoda, pokorica bi trebalo da bude mehanički razbijena u baštama u kojim se stvara, te sa takvih poljoprivrednih površina treba vršiti i odvodnjavanje, ukoliko je to neophodno.

Padavine, koje su u proteklih mjesec dana bile skoro svakodnevna pojava, značajno su popravile zalihu vlage u dubljim slojevima zemljišta u svim proizvodnim područjima, što je dobro za jare kulture u ljetnjem periodu, navode agrometeorolozi.

Česte i obilne padavine u prethodnom periodu, međutim, pogoduju razvoju biljnih bolesti, kao što su siva trulež, plamenjača i pepelnica na vinovoj lozi, plamenjača i crna pjegavost na krompiru, plamenjača na jabučastom voću i druge bolesti, a od insekata su aktivne lisne vaši, jabukin smotavac i kruškina buva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )