FOTO: null

Mnogi se ovih dana osjećaju pospano i bez energije. Tijelo se prilagođava na otopljenje, i organi reaguju na dodatno lučenje hormona

Pospanost, malaksalost, nedostatak koncentracije i energije, bolovi u mišićima, vrtoglavica i otoci na pojedinim dijelovima tijela, simptomi su proljećnog umora koji ovih dana muči mnoge. Posle hladne zime, tijelu treba vremena da se prilagodi sunčanim danima, pa ne bi trebalo da brinete ukoliko se u ovom periodu ne osjećate baš najbolje.

Primarijus doktor Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da je proljećni umor sasvim normalna pojava. On nastaje zbog promjena spoljašnjih klimatskih uslova, a broj osoba koje ne osjećaju baš nikakve promjene sa dolaskom proljeća je izuzetno mali.

- Ova adaptacija podrazumjeva intenzivnu aktivaciju svih funkcija organizma - kaže dr Dimitrijević. 

- Najintenzivnije promjene dešavaju se u lučenju hormona i u funkciji ćelija imunološkog sistema. Ovo izaziva reakcije svih organa, koje zbog svoje prirode mogu da utiču na ispoljavanje nekih već postojećih zdravstvenih problema.

Česte varijacije spoljne temperature i vazdušnog pritiska dodatno otežavaju simptome proljećnog umora, naročito kod meteoropata i hroničnih bolesnika. Kod osoba koje imaju teže oblike hroničnih bolesti, tokom ovog perioda može da dođe do pogoršanja osnovne bolesti, pa su važni opreznost i redovno uzimanje terapije.

Jedan od "krivaca" za teže prilagođavanje novom godišnjem dobu je i ishrana tokom zime. 

Namirnice koje se obično jedu tokom hladnih dana uglavnom ne mogu da nam obezbjede dovoljno vitamina i minerala koji su potrebni da se lakše prilagodimo proljeću. Tokom ovog perioda trebalo bi da jedete hranu bogatu gvožđem, kao što su: meso, riba, jaja, morski plodovi, zeleno lisnato povrće, mahunarke. 

Za podizanje energije i raspoloženja stručnjaci preporučuju ugljene hidrate iz pirinča, krompira, crnog hljeba.

Prolećni umor lakše ćete podnijeti uzimanjem što više vitamina B i C. Vitamina C ima u kelju, brokoliju, paprici i citrusima, pa je i čaša prirodnog soka od pomorandže u toku dana sasavim dovoljna.

- Vrijeme adaptacije na nove klimatske uslove, prije svega na veću količinu svjetlosti, koja dolazi sa sve dužim sunčanim periodima, individualno je - kaže dr Dimitrijević.

- Kod nekih osoba ovaj proces može da potraje sve dok se vremenske prilike ne ustale.

Da biste lakše podneli tegobe, neophodno je da pijete dovoljno vode jer viša temperatura dovodi do širenja krvnih sudova. 

Dovoljnim uzimanjem tečnosti sprečićete pojavu glavobolje, slabosti, a krvni pritisak ostaće u granicama normale.

- Ovo prolazno stanje treba riješavati na najjednostavniji način: boravkom na svježem vazduhu, upražnjavanjem fizičke aktivnosti, pravilnom raznovrsnom ishranom sa dosta vitamina, a prije svega obezbjeđivanjem dovoljne količine sna - savjetuje dr Dimitrijević.

- Dobar san je veoma važan, jer obezbjeđuje oporavak adaptacionih mehnizama koji se intenzivno troše u toku dana. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )