FOTO: InfoBijeljina

Proizvođači duvana u Semberiji i Posavini u petak su izvezli traktore na ulice kako bi izrazili protest zbog visokih nameta Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji im, kako tvrde, gase proizvodnju.

Proizvođačima i organizatorima proizvodnje duvana, kako kažu, smeta dodatni PDV koji im na osnovu pretpostavljene proizvodnje naplaćuje UIO. 

Okupljeni semberski ratari u koloni sa 50 traktora kretali su se od sela Čađavica do sjedišta preduzeća “Duvan” u Bijeljini noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Pustite nas da radimo na našoj zemlji, a vi idete u Njemačku” i “Zašto ukidate proizvodnju duvana?”.

Proizvođač iz Velike Obarske kod Bijeljine Milenko Gotovčević tvrdi da je proizvodnja duvana na domaćim oranicama dovedena u pitanje. 

- Prošla godina je bila izrazito teška, a ovim nametima kojima pritišću otkupljivače dodatno nam uništavaju proizvodnju - žali se Gotovčević.

Direktor preduzeća “Duvan” iz Bijeljine Čedo Gotovčević rekao je da je glavni razlog protesta sistem obračuna PDV-a koji je, tvrdi, uveo Regionalni centar UIO BiH u Tuzli. 

- Prema njihovim obračunima mi imamo tolika opterećenja da je opstanak firme praktično doveden u pitanje, a samim tim biće dovedeno u pitanje još nekoliko njih koje se bave otkupom - priča on i dodaje da su svjesni da se porezi i PDV moraju plaćati, ali da su nezadovoljni dodatnim nametima.

Savjetnik u bijeljinskom preduzeću “Duvan” Svetozar Mihajlović kaže da ih je isključivo nužda natjerala da izađu na ulice. 

- Jedina organizovana proizvodnja u BiH u oblasti poljoprivrede je upravo proizvodnja duvana, a nju Regionalni centar u Tuzli po samo njima znanim kriterijumima praktično ukida, a nas četiri organizatora, koliko nas ima u BiH, konfiskuju i dovode pred svršen čin - rekao je Mihajlović. 

Protestna vožnja duvanjara u petak je organizovana i u Posavini. Okupilo se oko 200 proizvođača, koji su se sa oko 100 traktora provozali od Obudovca do Lončara. 

Komentarišući proteste iz UIO su u petak saopštili da su u Upravi u toku drugostepeni upravni postupci kod četiri obveznika, organizatora proizvodnje duvana. 

- Radi se o obveznicima “Bosanac” Orašje, “Duvan” Bijeljina, “Duhan” Gradačac i “PZ Obudovac” Obudovac/Šamac. Kod pomenutih obveznika inspektori Uprave su u kontrolama utvrdili razrez poreske obaveze u iznosu od 1,25 miliona KM. Radi se o obavezi po osnovu PDV-a, koja nije obračunata i plaćena u kontrolisanom periodu - rekli su u UIO i pojasnili da je naknadna obaveza utvrđena po osnovu razduženja veće količine duvana fiktivnim kupcima, po osnovu više isporučenog sadnog materijala - skrivena proizvodnja, po osnovu manje otkupljenog - predatog duvana i po osnovu prenosa sredstava za proizvodnju proizvođačima duvana koji nisu u sistemu PDV-a.
 

Žalbe 

U UIO su istakli da svaka stranka, ukoliko smatra da su joj na bilo koji način povrijeđena prava u postupku odlučivanja o njenim pravima i obavezama, može da s ciljem njihove zaštite koristi redovne i vanredne pravne lijekove. 

- U tom kontekstu ističemo da su u konkretnim slučajevima izjavljene žalbe organizatora proizvodnje duvana i da se one trenutno rješavaju u drugostepenim upravnim postupcima u UIO - navodi se u saopštenju Uprave.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )