FOTO: poslovni.hr

Za pomoć lokalnim poljoprivrednim proizvođačima iz gradske kase ove godine biće izdvojeno 900.000 KM, rekli su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema planu raspodjele podsticaja trećina od ovih sredstava, 330.000 KM biće podijeljena farmerima za izgradnju štala i nabavku opreme za stočarsku, pčelarsku i proizvodnju ribe, dok će za nabavku poljoprivredne mehanizacije biti izdvojeno 280.000 KM.

- Pored toga, za izgradnju novih i proširenje postojećih proizvodnih objekata u biljnoj proizvodnji, te za opremanje objekata i nabavku opreme za biljnu proizvodnju predviđene su subvencije od 240.000 KM - ističu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela i dodaju da će ove godine biti sufinansirani i proizvođači koji se odluče na uzgoj krastavaca kornišona, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

U Centru kažu da su veoma zadovoljni prošlogodišnjom realizacijom podsticajnih sredstava koja je dala veoma dobre rezultate.

- Ona je povećala motivisanost potencijalnih korisnika podsticaja, pa je u 2018. godini, u poređenju sa prethodnim godinama, broj zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije dostigao maksimum i odnosu na 2017. godinu, povećan za 40 odsto - kažu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Kod voćara, prošle godine, najveći interes je iskazan za sadnju lješnika, pa je tako, zahvaljujući programu subvencija, prošle godine zasađeno više od 6.000 novih sadnica. - Podsticaji su dali odlične efekte i u plasteničkoj proizvodnji. Prošle godine smo imali za 2.500 kvadratnih metara više površina pod plastenicima, a prihod ostvaren od proizvodnje na gazdinstvu veći je za oko 20 odsto u odnosu na raniji period - ističu u ovom centru.

Zemljište

Pored pomoći poljoprivrednicima, ove godine iz budžeta biće izdvojeno 200.000 KM za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i 628.500 KM za aktivnosti Razvojno-edukativnog centra “Manjača”.

- Cilj ovih podsticaja je da se prioritetno podrže veća gazdinstva sa cjelovitijim projektima čiji će rezultat biti značajniji efekti - rekli su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )