FOTO: null

Zavisno preduzeće Rudnik i Termoelektrana Ugljevik /RiTE/ a.d. Ugljevik prošle godine proizvelo je 1.752.352 megavat časova /MWh/ električne energije, što je u nivou Rebalansa plana za 2015. godinu, sa kojom ovo preduzeće učestvuje u proizvodnji "Elektrop

Navedenu proizvodnju električne energije pratila je redovna i kontinuirana proizvodnja uglja i otkrivke i to u količini od 2.030.832 tona uglja i 9.375.006 metara kubnih otkrivke, što je takođe u nivou Rebalansa plana za 2015. godinu. 

U obrazloženju uz finansijske izvještaje Zavisnog preduzeća Rite Ugljevik za 2015. godinu navodi se da su realizovane investicije u iznosu od 37 miliona KM. 

Gubitak u poslovanju Preduzeća u 2015. godini iznosi 18.240.293 KM i nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka u oblasti proizvodnje električne energije, uglja i otkrivke. 

Osnovni razlozi iskazivanja gubitka u poslovanju su povećanje obaveza po osnovu izdvajanja za Fond solidarnosti u ukupnom iznosu od 5,8 miliona KM i to po osnovu Zakona o korištenju prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u iznosu od 5,3 miliona KM i po osnovu posebnog doprinosa za solidarnost na teret poslodavca u iznosu od 0,5 miliona KM, pri čemu isto nije priznato u prodajnoj cijeni električne energije, rezervisanje za otpremnine prilikom odlaska u penziju i jubilarne nagrade sa 31. decembrom 2015. godine u iznosu od 2,2 miliona KM. 

Zatim rezervisanje sredstava i ispravka potraživanja po osnovu sudskih sporova sa 31. decembrom 2015. godine i to za "Sico and company" Bijeljina u iznosu od 2,5 miliona KM i "Kontinental" Ugljevik u iznosu od 2,3 miliona KM, odnosno ukupno rezervisanje po osnovu sudskih sporova u iznosu 4,8 miliona KM. 

Osnovni razlozi iskazivanja gubitka u poslovanju su i aktiviranje osnovnih sredstava po osnovu nabavki i rekonstrukcije, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u iznosu od 2,5 miliona KM, što nije priznato u prodajnoj cijeni električne energije i negativne kursne razlike po osnovu ino kredita u iznosu od 1,7 miliona KM, a najvećim dijelom po osnovu promjene kursa jena po osnovu kredita za odsumporavanje. 

RiTE Ugljevik djeluje u sastavu Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće, a.d. Trebinje, gdje ostvaruje svoje tehničko-tehnološke funkcije, investicione, organizaciono-pravne i ekonomsko-finansijske funkcije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )