FOTO: null

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je danas u Dubrovniku da aktivnosti u vezi sa čišćenjem mina u BiH idu po planu i da bi 2017. godine proces deminiranja mogao biti završen.

On je na Revizijskoj konferenciji Konvencije o zabrani kasetne municije izrazio očekivanje da će time BiH ispuniti obaveze iz člana 3 Konvencije o zabrani kasetne municije, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Delegacija BiH je predočila podatak da trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 2,3 odsto teritorije BiH, da je od mina ugroženo 1.417 zajednica i da to direktno utiče na bezbjednost oko 538.500 stanovnika, što je oko 15 odsto od ukupnog stanovništva BiH.

Kao jedna od pogođenih zemalja, BiH je ratifikovala Konvenciju o zabrani kasetne municije u junu 2010. godine.

Uz pomoć organizacije "Norveške narodne pomoći", minski sumnjiva površina je, tehničkim premjeravanjem, procijenjena na 14,61 kilometar kvadratni, od čega se, nakon tehničkog i netehničkog premjeravanja, oko pet kilometara kvadratnih smatralo zaista kontaminiranim i označenim za čišćenje.

Od početka procesa čišćenja, godišnja stopa čišćenja bila je viša od jedan kilometar kvadratni, u zavisnosti od vremenskih uslova i raspoloživih sredstava.

Na Revizijskoj konferenciji očekuje se predstavljanje konkretnih planova zemalja članica/potpisnica Konvencije u vezi sa dostizanjem zemlje koja će biti slobodna od minske opasnosti.

Osmanović se tokom boravka u Dubrovniku sreo sa predsjedavajućim konferencije hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Revizijska konferencija Konvencije o zabrani kasetne municije, koja je danas počela u Dubrovniku, trajaće do 11. septembra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )