FOTO: Glas Srpske

Bitka za put života bila je ključ opstanka srpskog naroda, koridor je u tim danima 1992. godine bio jedini spas za nas i našu djecu, a to nam je bio vjetar u leđa da krenemo u odlučujuću bitku i u proboj koridora i uspjeli smo.

Sa ponosom tim riječima slavne i sudbonosne dane iz ljeta 1992. godine danas prepričavaju starješine i komandanti u čije je biografije upisano da su bili dio operacije “Koridor”, izvedene prije 26 godina.

“Koridor” je kodni naziv za operaciju Vojske RS čiji je cilj bio uspostavljanje kopnene veze zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim dijelom Srpske i sa Srbijom. Okidač za donošenje odluke o probijanju koridora bila je smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika, jer je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske RS general Momir Talić je tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu taktičke grupe jedan Novici Simiću izdao naređenje: “Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da djeca umiru!” Naredbom, koja će ostati zapisana u vojnim analima, pokrenuta je operacija “Koridor”.

- Da kojim slučajem nije probijen koridor, siguran sam da danas ne bi postojala RS. Proboj koridora je odlučivao o opstanku Srpske. Iz operacije “Koridor” najbolje se vidi ko je bio agresor, a ko je branio svoju teritoriju i svoja vjekovna ognjišta. Mlade generacije treba stalno učiti o značaju “Koridora” kao najslavnije bitke Vojske RS - kaže nekadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Boško Kelečević.

S njim je saglasan i njegov saborac Miko Škorić, ratni komandant Druge oklopne brigade Vojske RS, koja je odigrala značajnu ulogu u proboju koridora.

- To je jedna od najbriljantnijih pobjeda Vojske RS, jedna od najvećih bitaka, a najveći utisak još je moral. Nevjerovatno je koliki su bili moral i želja vojnika i jednostavno akcija je bila osuđena na uspjeh - kazao je Škorić.

Probojem koridora teritorija Srpske postala je kompaktna, oslobođeni su Brod, Derventa, Odžak i Modriča i 16 većih ili manjih sela, formirane četiri opštine i pet brigada.

Predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović istakao je u petak na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen plan obilježavanja godišnjice akcije “Koridor”, da se proboj koridora može smatrati najtežom i najvećom bitkom Vojske RS.

- Tim podvigom je udahnut život za 1,5 miliona ljudi. Hrabra Vojska RS, prije svega Prvi krajiški korpus ojačan jedinicama Istočnobosanskog korpusa i MUP-a Republike Srpske Krajine, te drugim jedinicama koje su se tu našle, stupila je u proboj koji je uspješno izvršen oko Vidovdana, velikog srpskog praznika i u srpskom narodu duboko ukorijenjenog datuma, koji je simbol i uspjeha i stradanja - podsjetio je Savanović.

Godišnjica proboja koridora biće obilježena u nedjelju na Dugoj Njivi kod Modriče, a iz Banjaluke je obezbijeđen besplatan prevoz za građane koji žele da odaju počast i zahvalnost srpskim borcima.

Akcija “Koridor”
14-28. jun 1992. godine - trajanje proboja koridora

413 - poginuli borci

1.918 - ranjeni borci

6. oktobar 1992. godine - završena kompletna operacija izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu

oslobođena područja - Derventa, Modriča, Odžak, Brod

Program obilježavanja 26 godina od proboja koridora u nedjelju na Dugoj Njivi kod Modriče

9.00 časova

služenje svete arhijerejske liturgije

11.00 časova

služenje parastosa i polaganje vijenaca na spomen-obilježje poginulim

12.00 časova

obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )