FOTO: null

Zbog bosanskog jezika, koji se upisuje kao „jezik bošnjačkog naroda“, roditelji 489 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Janje kod Bijeljine, najavljuju pojedinačne i kolektivne tužbe protiv odgovornih u Osnovnoj školi Meša Selimović, javlja Anadolu Agency

Janja je mjesto u koje se, prema riječima Mustafe Gradaščevića, predsjednika Mjesne zajednice, vratilo 95 procenata prijeratnih stanovnika, Bošnjaka. Vratili su i obnovili svoju imovinu, a danas u ovom mjestu na obali rijeke Drine živi 6.500 Bošnjaka. 

Proteklih 13 godina, nije bilo nikakvih problema. Od 2003. u centralnoj školi Meša Selimović, u kojoj su bošnjačka djeca većinski učenici, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta tj. Priroda i društvo, Istorija, Geografija i Bosanski jezik prema nastavnom planu i programu koji se realizuje u Tuzlanskom kantonu. Dakle, duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se "jezik bošnjačkog naroda". 

Stanovnici Janje usaglasili su se da školi pošalju zahtjev da se u đačkim knjižicama navodi samo bosanski jezik. U suprotnom, tvrdi Alija Alihodžić, preduzet će oštrije korake. 

"Mi, roditelji, šaljemo zahtjev školi da se u đačku knjižicu djeteta upiše isključivo bosanski jezik, jer na to imamo ustavno pravo, zagarantovano od strane Ustavnog suda BiH, od 25. maja 2016. godine. Jedna ovjerena kopija ide njima, u školu, a jedna nama i ona će nam koristiti kao podrška za tužbu ako se ne usvoji naš zahtjev", naglašava Alihodžić. 

No, 55 učenika koji su ovih dana završili deveti razred, morali su preuzeti svjedočanstva u kojima je navedeno da su izučavali "bošnjački jezik". 

"Nažalost, učenici devetih razreda morali su preuzeti takva svjedočanstva zbog upisa u srednje škole, mada ta svjedočanstva smatramo neustavnim, jer na njima ne piše jezik koji su naša djeca učila ovih godina. Piše jezik bošnjačkog naroda, za koji nisam čula da postoji, nego nam ga je neko nametnuo. Ta su djeca morala da uzmu svjedočanstva, ali učenici od drugog do osmog razreda neće preuzeti đačke knjižice jer je to nama neustavno i protivzakonito", izjavila je Arifa Junuzović iz Vijeća roditelja OŠ Meša Selimović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )