FOTO: Glas Srpske

Ministri u Republici Srpskoj utvrdili su u petak zakon koji otvara vrata za povećanje plata radnicima u realnom sektoru, a u cilju podizanja životnog standarda i smanjenja obima sive ekonomije.

Riječ je, naime, o Prijedlogu zakona o podsticajima u privredi koji će u dalju proceduru biti upućen po hitnom postupku, a Vladi Srpske su kazali da se tome pristupilo u cilju stvaranja uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja, stvaranja okolnosti i povoljnih uslova za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija kao i za privredni rast te zapošljavanje.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kazali su u petak, poslije sjednice Vlade RS, da su svjesni da trenutna visina plata i međunarodna kretanja uzrokuju migracije radnika što negativno utiče na produktivnost i konkurentnost privrednih subjekata u RS . Novim zakonom je, kako je pojašnjeno, predviđeno da bi privredni subjekti od 1. jula trebalo da dobijaju podsticaje na osnovu povećanja plata i direktnih ulaganja.

- Ako je početni iznos plate radnika viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na sredstva u iznosu od 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos viši od najniže plate, odnosno 450 KM, ali ne i veći od 550 KM, ostvaruje pravo na sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate - pojasnili su u Ministarstvu.

Zakonom je predviđeno da privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, odnosno od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS saopšteno je da je donošenje ovog zakona planirano u Programu ekonomskih reformi od 2019. do 2021. godine i prioriteta utvrđenih u ekspozeu premijera Radovana Viškovića.

Ministri su utvrdili prijedlog izmjena Zakona o fiskalnim kasama koji predviđa manje kazne obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune nakon što je dosta kritika bilo na visinu kazni koja je bila predložena prvom verzijom zakona. U odnosu na nacrt, produžen je i rok za uplatu kazni.

- Kazna za pravna lica umjesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM sad je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umjesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ako u tom periodu kazna bude plaćena objekat neće biti zatvoren - rekla je ministarka finansija RS Zora Vidović.

MMF

Zora Vidović je izjavila u petak da Republika Srpska nema potrebe za sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer punjenje budžeta ide kako je i planirano, a obaveze se redovno izmiruju. Vlada, kako je dodala, ima dobru saradnju sa MMF-om te da će priča o novom aranžmanu sačekati formiranje vlasti na nivou BiH.

Računom do stana  

Ministarstvo finansija RS pokreće nagradnu igru pod nazivom “Korak preduzmi - račun uzmi” da bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje sive ekonomije. Nagradni fond vrijedan je 800.000 KM, a glavne nagrade će biti stanovi.  Zora Vidović je rekla da nagradna igra početi 1. jula, a izvlačenje dobitnika biće u septembru.

- U nagradnoj igri moći će učestvovati svi punoljetni građani BiH koji pošalju deset fiskalnih računa izdatih u Srpskoj - rekla je Vidovićeva i dodala da će glavne nagrade biti stanovi u dva ili tri grada u Srpskoj.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )