FOTO: null

Situacija u Banci Srpske i danas je vruća tema među političarima i ekonomistima. Dragan Čavić nije dugo čekao da odgovori na optužbe Milorada Dodika da je otjerao investitore zainteresovane za privatizaciju Banke Srpske. Lider NDP-a poručuje da su ulagači

"“Evo doživio sam konačno da investitori više vjeruju meni nego Miloradu Dodiku, pa je moja malenkost spriječila privatizaciju jedne banke. Navodno će investitor, kako je rekao Dodik, narednih dana sagledati nove momente. Juče im je izašao najbolji novi momenat, a to je izvještaj nezavisnog revizora”, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Izvještaj nezavisne revizorske kuće “EF Revizor” iz Banjaluke objavljen je juče iako je zakonski rok za njegovu objavu istekao još 31. maja.

U njemu je, kaže Čavić, potvrđeno da je banka, umjesto prikazane dobiti od 298 hiljada KM, prošle godine zapravo poslovala sa gubitkom od 20,8 miliona. Zbog toga se, tvrdi Čavić, izvjesni Karlos iz Južne Amerike koji predstavlja Fondaciju “Tristars” nije usudio da u Banku Srpske uloži 300 miliona evra.

Dodik uzvraća Čaviću da je Vlada zbog njegovih priča izgubila nekoliko mjeseci da bi dodatno prezentovala investitorima stanje u banci.

“Banka Srpske funkcioniše, nije oduzeta dozvola, nikakav revizor nije ušao, osim savjetnika koji sa upravom Banke, Vladom, Ministarstvom finansija pravi solventan predlog kako bi se kretali dalje. Ništa drugo se ne dešava”, kategoričan je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Iako njegova služba nije analizirala poslovanje Banke Srpske, glavni republički revizor Duško Šnjegota pročitao je negativni izvještaj svojih kolega. Takvo mišljenje od nezavisnih revizora banka je dobila jer u finansijskim izvještajima nisu objektivno i istinito prikazali stanje imovine, neto imovine i obaveza.

“Ključni problem je pitanje rezervacija po osnovu rizika koje idu uz plasmane određenih kredita i prosto pravila prema kojima banke moraju praviti rezervacije na teret rashoda. Uvijek se oko toga pojavljuju problemi – mislim da je to suština”, kazao je Duško Šnjegota, glavni republički revizor.

Veći problem od ukupnog gubitka Banke Srpske, kaže Šnjegota, predstavlja ukupni kapital kojim trenutno raspolaže. A taj kapital je, tvrdi Dragan Čavić, trenutno manji od zakonom predviđenih 15 miliona – zbog čega bi i državna banka uskoro mogla u likvidaciju. Za to bi, kao u slučaju “Bobar banke”, poručuje Čavić, mogla da bude kriva Agencija za bankarstvo. Čavićeve tvrdnje, kao i trenutnu situaciju u banci – u Agenciji nisu željeli da komentarišu.

Krajem juna Milorad Dodik je najavio da Republika Srpska uveliko dogovara prodaju banke i dokapitalizaciju od 300 miliona evra. Prvi korak, kako je tada tvrdio, je prodaja 74 odsto kapitala “Banke Srpske” za 17 miliona evra. Plan je bio da država sa preostalih 25 odsto akcija utiče na buduće kapitalne odluke u banci – a kasnije možda da dogovara prodaju i svog dijela. Nezavisni izvještaj bi mogao da poremeti te planove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )