FOTO: pixabay

Zima je definitivno najgore godišnje doba za sve automobile, te je stoga veoma važno limenom ljubimcu posvetiti više pažnje nego obično.

Donosimo vam popis najčešćih kvarova i savjete automehaničara.

Hladnoća, niske temperature, snijeg i so na putevima najveći su neprijatelji vašeg automobila tokom zime, prenosi net.hr.

U kategoriju brzo otklonjivih kvarova svakako ulaze vrlo česti kvarovi akumulatora zbog hladnoće. Niske temperature nepogodno utiču i na brisače, koji se zamrzavaju za šajbu i tada često dolazi do kvara na motoru brisača koji ‘pregore’ zbog opterećenja. Isti kvar događa se ukoliko se velika količina snijega sa stakala pokušava ukloniti paljenjem brisača.

Tokom zime se autmoehaničarima često javljaju vozači koji imaju problema s odmagljivanjem stakala, a razlog tome je najčešće voda u filteru vazduha, zbog čega kroz ventilatore sve vrijeme cirkuliše vlažan vazduh.

Detaljno pranje nakon zime obaveza je svakog vozača

U kategoriju ‘ozbiljnijih’ kvarova svakako se ubraja pucanje gumenih dijelova suspenzija zbog hladnoće, što često vodi do daljnjih, povezanih kvarova.

Takođe, prilikom parkiranja nakon duže vožnje vozači često povlače ručnu kočnicu te se zbog hladnoće vazduha i vrućih diskova kondenzira vlaga i dolazi do smrzavanja pakni za diskove. Prilikom sledeće vožnje vozač kreće na silu i dolazi do pucanja pakne.

So na cesti nagriza aluminijske dijelove na hladnjaku automobila, zbog čega često odlaze klimatizacijski sistemi, a vozači to primijete tek kad krene sezona paljenja klime u automobilu.

Zbog toga je vrlo važno u prvom suvom razdoblju nakon zime dobro oprati cijeli automobil od prljavštine i soli, a posebnu pažnju treba obratiti na podvozje vašeg limenog ljubimca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )