FOTO: null

Na Brčanskoj malti u Tuzli i na gradskom groblju Pučile u Bijeljini u nedjelju, 15. maja, biće obilježena 24 godine od stradanja pripadnika JNA, koji su se u koloni, prema dogovoru, povlačili iz Tuzle.

Predsjednik pododbora Vlade Republike Srpske za obilježanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je danas da će na mjestu zločina u Tuzli u 10.00 časova biti održan vjerski pomen, položene ruže i zapaljene svijeće za više od 50 žrtava. 

"Nije nam cilju da brendiramo ovaj događaj, kao što neki drugi rade, nego da na dostojanstven i miran način obilježimo i odamo pomen i poštu nevino ubijenim pripadnicima JNA u Tuzli", rekao je Dunjić. 

On je podsjetio da je na mjestu zločina u Tuzli, kao i u Sarajevu, promijenjen i naziv ulice, pa je nekadašnja Brčanska malta sada Ulica Armije BiH. 

"Naziv ulice se može izbrisati, ali zločin ne može i mi ćemo svake godine obilježavati stradnje u Tuzlanskoj koloni, da se ne zaboravi, da se ne bi ponovilo", rekao je Dunjić. 

On je kritikovao necivilizacijski čin bacanja ruža u Sarajevu nakon odavanja pošte žrtvama u Dobrovoljačkoj ulici. 

"To je samo dokaz njihove kulture i dokaz da istina o nekom navodnom suživotu i želji da živimo zajedno u Sarajevu pada u vodu", ocijenio je Dunjić i dodao da su Srbi u Sarajevu svedeni na nivo statističke greške. 

On je podsjetio da je slično kao u Sarajevu, i na mjestu zločina u Tuzli postavljena spomen ploča braniocima Tuzle, a nije dozvoljeno postavljanje spomen ploče žrtvama zločina. 

Nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Bijeljine, Dunjić je rekao da je skup u Tuzli zvanično odobren i da su blagovremeno podneseni svi potrebni zahtjevi za njegovo mirno i bezbjedno održavanje. 

On je pohvalio izuzetnu saradnju Odbora sa Gradom Bijeljinom koji svake godine pomaže organizovanje obilježavanja stradanja u "Tuzlanskoj koloni". 

Dunjić je pozvao učesnike i rodbinu stradalih u "Tuzlanskoj koloni" da dođu na obilježavanje godišnjice zločina. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić najavio je da će Grad uvijek pomagati da se dostojanstveno obilježi stradanje u "Tuzlanskoj koloni", da se pamti i da se zločin nikada ne ponovi. 

On je dodao da najveći broj porodica stradalih u "Tuzlanskoj koloni" živi u Bijeljini. 

Planirano je da učesnici skupa iz Bijeljine u Tuzlu dođu sa tri autobusa i pet automobila. 

Građani se okupljaju ispred Gradske uprave u 8.00 časova, polazak iz Bijeljine najavljen je za 8.30 časova, a dolazak u Tuzlu oko 10.00 časova. 

Po povratku iz Tuzle, na gradskom groblju Pučile u Bijeljini u 12.00 časova biće služen parastos, a potom je predviđeno polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )