FOTO: null

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić i generalni direktor Penzijskog fonda Austrije /PVA/ Vinfrid Pingera razgovarali su o unapređenju saradnje i pripremama za otpočinjanje projekta elektronske razmjene p

"Elektronska razmjena podataka bi u značajnoj mjeri dovela do sigurnosti i maksimalne ažurnosti u razmjeni podataka i činjenica bitnih za korisnike prava oba fonda, ali i za osiguranike koji su svoj radni vijek dijelom proveli na teritoriji Austrije, odnosno Republike Srpske", saopšteno je danas iz Fonda PIO Republike Srpske. 

Pingera je sa atašeom za socijalna pitanja Ambasade Austrije u BiH Oliverom Hilerom posjetio Fond PIO Srpske u sjedištu u Bijeljini. 

U saopštenju se navodi da je ovaj sastanak bio prilika da se sagleda aktuelna situacija u oba penzijska sistema, kao i zakonske promjene koje su se dogodile od posljednjeg susreta delegacija penzijskih fondova u Beču prošle godine. 

Prema podacima iz prošle godine, Austrija vrši isplatu penzija za 19.181 korisnika u BiH, od čega je oko polovina njih u Republici Srpskoj, a za te namjene doznaka za BiH u 2013. godini iznosila je 70,3 miliona evra. 

Fond PIO Republike Srpske je, prema podacima iz 2014. godine, vršio isplatu za 470 korisnika penzije sa prebivalištem u Austriji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )