FOTO: srpskainfo.com

U Republici Srpskoj počela je isporuka regresiranog goriva, koje poljoprivrednici mogu preuzeti na 40 bezinski pumpi, i to po cijeni za 60 pfeniga nižoj od maloprodajne.

Naime, svima koji ispunjavaju uslove odobreno je 100 litara goriva po hektaru obradive površine i 30 litara po hektaru za livade. Za ove namjene izdvojeno je sedam miliona maraka iz agrarnog budžeta, a ova mjera obradovala ratare kojima predstoji proljećna sjetva.

Izdaci za gorivo, koje je u odnosu na prošlu godinu poskupilo za 20 pfeniga, najveća su stavka u sjetvi, pa će regresirani dizel umanjiti troškove poljoprivrednicima koji ovih dana pripremaju oranice.

Branimir Andrić iz Pučila obrađuje 160 hektara i godišnje mu je potrebno oko 30.000 litara goriva. Sije pšenicu, uljanu repicu, kukuruz i soju.

– Ove godine su, u prosjeku, za 20 odsto poskupili repromaterijali, mineralna đubriva, sjemena i gorivo. Nafta je jeftinija 60 pfeniga po litru, a dodatni popust od 10 pfeniga po litru koje daju benzinske pumpe mnogo nam znači. Omogućiće nam da lakše izguramo proljeće koje je zbog mnogo posla i velikih troškova poljoprivrednicima ionako teško – kaže Andrić.

Ovu mjeru kao odličnu ocjenjuju i u Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije. Predsjednik udruženja Boško Radić ističe da je podjela regresiranog goriva počela baš kada je poljoprivrednicima najpotrebnija.

– Potrebno mi je oko 5.000 litara goriva, a 50 odsto iskoristim regresirano gorivo, što je ušteda od oko 3.500 KM. Obrađujem dosta oranica pod arendu i za to ne mogu da ostvarim podsticaje – kaže poljoprivrednik koji sije na 15-ak hektara kukuruz, 10-ak hektara soje i 15-ak hektara sjemenskog suncokreta.

Regresirani dizel je velika pomoć ratarima, ali i voćarima kojima su potrebne znatno veće količine goriva. Novina ove godine jeste da su podsticaji uslovljeni prijavom doprinosa za prethodnu godinu i plaćanjem protivgradne preventive.

– Od više od 5.000 poljoprivrednika koji su podnijeli zahtjev, njih 2.300 do sada su ispunili obaveze. Spiskovi su poslati u 13 opština koje su imale najveći broj korisnika i isporuka prvih količina goriva već je počela – precizirao je Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja RS.

U prvoj podjeli je planirano oko tri miliona litara goriva za nekih 29.000 hektara. Za ove namjene obezbijeđeno je 1.800.000 maraka. Proizvođači koji gorivo ne dobiju u prvom krugu moći će ga podići narednih dana.

Stalno pristižu novi zahtjevi

Dešava se da na šalteru Poreske uprave proizvođači prijave doprinose, ali nisu par dana uvršteni u registar. Dnevno, u prosjeku, pristiže oko 300 novih zahtjeva, pa će spiskovi onih koji imaju pravo na subvenciju u gorivu biti ažurirani i slaće se opštinama i distrubiterima. Krajnji rok za preuzimanje regresiranog goriva je 30. oktobar.

U 10 opština, metodom slučajnog uzorka, kontrolišu se površine zasijane pšenicom kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe prava na regresirani dizel.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )