FOTO: null

U Bijeljini su sinoć povodom 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva prikazani dokumentarni film i otvorena izložba dokumentarnih fotografija o ovoj postdejtonskoj seobi 120.000 Srba na prostor Republike Srpske.

Autor dugometražnog dokumentarnog filma u trajanju 52 minute Dragan Elčić rekao je da je ovo veče premijernog prikazivanja filma poseban i potresan trenutak za njega, ali i sve ljude kojima je u posljednjih 20 godina u sjećanju ostalo sve što se tada, u egzodusu, ali i za sve vrijeme rata Srbima dešavalo u Sarajevu.

"Meni je posebno teško jer sam sve ove stvari, snimajući ranije film `Krstić`, prošao, a sada 20 godina kasnije ponovo sam uzeo taj sirovi materijal, nisam ga gledao 20 godina jer u emotivnom i svakom drugom smislu strašno me pogađaju i strašno su me pogodile sve te stvari", rekao je novinarima autor filma, koji je i sam bio u egzodusu.

Elčić je istakao da je film "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir" arhivski, baziran isključivo na materijalima koje je skupljao, vezano za period egzodusa. On je naveo da je ideal zasjenio žrtvu te da su ljudi krenuli u egzodus zarad stvaranja Republike Srpske.

"Sve ono što su prošli za četiri godine kulminiralo je Nato bombardovanjem, potom Dejtonskim mirovnim sporazumom i to su cjeline koje su izgrađene u četiri segmenta filma", rekao je Elčić.

On je istakao da nije gledao film.

"Uradio sam ga, ali nisam imao snage da ga pogledam. Radio sam ga u segmentima, po sekvencama. Nisam vidio cjelinu i ne znam da li ću ikako moći", dodao Elčić.

Borislav Vrlješ, autor izložbe fotografija - dokumenata egzodusa, ali i onih o 1. martu 1992. godine, danu stradanja srpskog svata na Baščaršiji, rekao je da je bilo veoma teško prikupiti sve večeras izložene fotografije.

"Zaprepastila me činjenica da na internetu nije bilo moguće naći nijednu fotografiju tog vremena. Pripala mi je čast da pripremim ovu izložbu, dobio sam povjerenje organizatora, a bio je to veoma ozbiljan posao", rekao je Vrlješ.

On je naveo da je bitno izložbu posmatrati hronološki - od panorame grada Sarajeva, preko ubistva starog svata... do fotografije stopa kao simbola da u tom gradu ne žive više Srbi, da su otišli.

Vrlješ je zahvalio Novinskoj agenciji "SRNA" za ustupljeni materijal za ovu izložbu. On je najavio da će u Beogradu početkom aprila biti prikazan Elčićev film i izrazio očekivanje da će uz to biti postavljena i ova izložba.

Sinoćnu postavku čine 42 fotografije odabrane od oko 500 fotografija. Većina ih je skinuta sa platna, sa filma o egzodusu.

Izložba će nakon Bijeljine biti pred publikom Istočnog Sarajeva, Banjaluke, ali i u drugim gradovima Republike Srpske i Srbije.

U ime organizatora ove manifestacije, Udruženja "Prijatelji Ilijaša", predsjednik tog udruženja Milenko Zupur rekao je da oba ostvarenja svjedoče o egzodusu Srba iz Sarajeva, prije 20 godina.

"Sretni smo što su i film i fotografije nakon 20 godina ugledali svjetlo dana i što, konačno, mogu da posvjedoče o istini koja se tada dogodila srpskom narodu", rekao je Zupur.

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma "20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva", režisera Dragana Elčića, održana je u gradskom Centru za kulturu.

Izložba dokumentarnih fotografija koje su nastale u egzodusu, u februaru i martu 1996. godine, otvorena je nakon projekcije filma u Galeriji Centra za kulturu.

Centralna akademija povodom obilježavanja 20 godina od egzodusa biće održana 12. marta u Bijeljini, u regiji gdje se nakon egzodusa nastanilo najviše porodica sarajevskih Srba.

"Ideal je zasjenio žrtvu i pokrenuo postdejtonski egzodus sarajevskih Srba, zarad mira i ostvarenja sna, za stvaranje Republike Srpske", navodi se u promotivnom spotu za manifestaciju o egzodusu čiji je organizator Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )