FOTO: null

Uprkos tome što u regionu, zbog zagađenja vazduha, imamo dva do tri puta veću stopu smrtnosti nego što je prosječna u Evropi, te gotovo katastrofalne vremenske prilike, javnost je sve manje zainteresovana za zagađenje životne sredine i klimatske promjene uopšte, poražavajući su rezultati najnovijeg regionalnog istraživanja javnog mnjenja “Balkanski barometar 2019”.

Autori istraživanja, koje provodi Savjet za regionalnu saradnju, navode da je to zabrinjavajuće, a posebno zabrinjava to što ljudi široko prihvataju stav da je degradacija, odnosno pad kvaliteta životne sredine, neminovan nusproizvod prosperiteta.

– Veliki dio populacije ne preduzima ništa ni da smanji svoj uticaj na životnu sredinu. Osim toga, javne usluge kao što su razvrstavanje otpada nisu široko dostupne, dok energetski efikasne uređaje i vozila većina populacije teško može da priušti, pa su načini djelovanja ograničeni i za one koji jesu ekološki osviješteni – konstatuje se, između ostalog, u ovom izvještaju, koji je predstavljen prije nekoliko dana.

Istraživanje je pokazalo da gotovo dvije trećine ili oko 65 odsto populacije regiona smatra da su nam klimatske promjene prijetnja, ali je to mnogo manje ljudi, odnosno 11 procentnih poena manje nego u prethodnom godišnjem barometru. Istovremeno, sada imamo čak 10 odsto javnosti koja se sa tim uopšte ne slaže, što je za šest procentnih poena više u odnosu ne 2017. godinu.

Klimatske promjene najviše zabrinjavaju stanovnike Sjeverne Makedonije, vjerovatno zbog katastrofalnih poplava u avgustu 2016. godine i uticaja klimatskih promjena na ekstremne vremenske uslove, a najmanje javnost u Crnoj Gori, pokazuje istraživanje.
Takođe, gotovo dvije trećine populacije Jugoistočne Evrope ili 65 odsto ispitanika smatra da je zagađenje prijetnja, a čak trećina njih ili oko 35 odsto smatra da je to jako ozbiljan problem.

Istovremeno, jedan od 10 ispitanika smatra da zagađenje nije problem u njihovoj zajednici, a posebno je to izraženo u Crnoj Gori, gdje je 47 odsto populacije potpuno bezbrižno kad je u pitanju zagađenje.

Uopšte, zabrinutost javnosti zbog zagađanje je u padu u odnosu na prošlogodišnje istraživanje za šest procentnih poena, navode autori.

U Bosni i Hercegovini su klimatske promjene ozbiljan problem za 29 odsto ispitanika, a zagađenje za oko 28 odsto populacije, dok osam, odnosno devet odsto smatra da to uopšte nije problem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )