FOTO: null

Na Golom otoku vrijeme kao da je stalo, objekti koji su bili u funkciji sve do zatvaranja su zapušteni i sav je inventar odnijet

Više od sedamdeset predstavnika raznih organizacija okupilo se u utorak, 9. jula na Golom otoku kako bi se prisjetilo vremena kada je tu bio logor u koji su prvi zatvorenici stigli 9. jula 1949. godine.

Među onima koji su razgledali ostatke nekadašnje kaznionice nije bilo nijednog bivšeg zatvorenika koji zbog poodmaklih godina nisu mogli da dođu.

- Danas na prste dvije ruke mogu da se nabroje oni koji su preživjeli Goli otok, jer su svi stariji od devedeset godina -kaže za "Novosti" Darko Bavoljak, predsednik udruženja Goli otok Ante Zemljar.

Na Golom otoku vrijeme kao da je stalo, objekti koji su bili u funkciji sve do zatvaranja su zapušteni i sav je inventar odnijet.

Iako je bilo mnogo planova za obnovu Golog otoka, za sada se ništa nije dogodilo. Spore se i Lopar i Rab o vlasništvu nad ostrvom, a sudski spor traje već godinama. Zanimanje da se nešto napravi na Golom otoku pokazala je i država Hrvatska, ali se do sada nije mnogo odmaklo. Bilo je ideja da se tu izgradi i hotel koji bi ujedno bio i muzej, ali sve je na čekanju.

Po reakcijama onih koji su u utorak posjetili Goli otok vidi se da zanimanje postoji i danas, a da su svi koji i sada dođu na ostrvo duboko potreseni pričama što se sve tu događalo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )