FOTO: tomislavcity.com

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je prihvatila poslaničku inicijativu da se od Savjeta ministara zatraži da donese odluku o provjeri diploma zaposlenih u institucijama BiH.

Podnosilac inicijative Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke rekla je da je motiv za ovakav potez odgovor koji je dobila od većine institucija BiH da ne provjeravaju diplome.

– Ne znamo ko nas liječi, ko nam sudi, jesu li diplome validne – rekla je Lepićeva.

Ovakvoj inicijativi usprotivio se član Komisije Nebojša Radmanović, ističući da je ubijeđen da 95 odsto ljudi ima validne i časno stečene diplome, te da se ovim i oni stavljaju pod provjeru.

Navodeći da nema ništa protiv inicijative, poslanik Borjana Krišto rekla je da diplome treba provjeravati pri zapošljavanju.

Poslanik Nikola Lovrinović istakao je da nije protiv inicijative, ali je dodao da je riječ o 22.000 diploma zaposlenih u institucijama BiH i bi zahtjevi za njihovu provjeru zatrpali obrazovne institucije.

Lovrinović je dodao da smatra modom inicijative za provjeru diploma.
Poslanik Zlatan Begić istakao je da je i jedna nelegalno stečena diploma ozbiljan problem, te predložio da se razmotri mogućnost održavanja sjednice Predstavničkog ili oba doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena ovom problemu.

Begić je dodao da treba razmotriti i mogućnost da se putem krivičnog zakonodavstva pooštre kazne za odgovorne.

– Jako mi je stalo da oni koji produkuju lažne diplome odgovaraju za to – poručila je predsjedavajuća Komisijom Alma Čolo, dok je poslanik Dragan Mektić ocijenio da problem nelegalno stečenih diploma ne postoji u privatnom, već isključivo u sektoru javne uprave.

Ustavnopravna komisija danas je podržala u drugoj komisijskoj fazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji.

Podršku Komisije drugi put nije dobio Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru dostavio poslanik Damir Arnaut, a kojim se predviđa da samo kandidati za državnu službu koji uđu u uži izbor dostavljaju originalne ili ovjerene kopije dokumenata.

Komisija nije primila k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2018. godinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )