FOTO: null

U današnje, savremeno vrijeme, svjedoci smo izumiranja starih zanata, koji gube korak i bitke sa novim tehnologijama i polako posustaju pred jeftinom kineskom robom, nadmoćnom serijskom industrijskom proizvodnjom...

Jedan od starih, pomalo zaboravljenih zanata, kojim se danas rijetko ko bavi, jeste popravljanje bicikala. Kako je s vremenom bilo sve manje bicikala na ulicama, tako se smanjivao i broj majstora koji popravljaju bicikle.

U Bijeljini danas postoji samo jedan majstor za bicikle, Muhamed Tuzlaković, koji je  ovaj zanat naučio još davne 1966. Kako kaže, on je jedini registrovani majstor za poravku bicikala u Republici Srpskoj. Iako ima  67 godina Muhamed  iz svoje zanatske radnje ne izlazi počevši od ranog jutra do kasnih večernjih časova. A koliko dobro radi svoj posao  najbolje možete pitati zadovoljne Bijeljince koji svoje ljubimce na dva točka povjeravaju spretnim rukama ovog majstora. U ovom poslu mu pomaže ponekad i sin, koji je student, i za koga kaže da vjeruje da će naslijediti očev zanat, jer u današnje vrijeme  krize i besposlice svaki zanat je zlata vrijedan. Muhamed priča o vremenu kada je započinjao raditi svoj zanat, o popravkama bicikala koje  su bile izuzetno skupe. 

U to se vrijeme, kaže, za nabavku  jedne  gume za biciklo moralo ići čak u Suboticu, jer se nije mogla naći u Bijeljini. 

Sjeća se i  majstora kod koga je nekada učio zanat, a koji je izdavao građanima bicikla za vožnju i naplaćivao uslugu  po satu iskorištenog  vremena, jer je imati biciklo u svom vlasništvu u to vrijeme bila privilegija rijetkih .

Za svoj posao ovaj mastor kaže da nije težak, ali kao i za svaki posao, pa i za ovaj,  presudna je ljubav prema zanimanju. On svoj posao voli ,radi ga i posvećen mu je zaista iz zadovoljstva i ljubavi. Teško mu pada kada dođe nedjelja neradni dan, kada se na trenutak odvoji od svog alata i zanata. Ovaj vrijedni majstor  najviše hvali  svoje mušterije, za koje kaže da nema loše mušterije, mušterije koje gleda da uvijek ispoštuje i da iz njegove radnje izađu zadovoljni.

U svom poslu kaže da koristi kvalitetne dijelove i materijale, pretežno se snabdijeva iz Češke, a u stanju je kako kaže dati i zadnju marku samo da bi došao do kvalitetne robe, jer od njenog kvaliteta zavisi i kvalitet njegovog urađenog posla. 

Na rastanku sa ovim vremešnim i neumornim majstorom ekipa portala InfaBijeljina zaželjela mu je, prije svega, dobro zdravlje i da mu vrijedne ruke uvijek budu pune posla.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )