FOTO: novosti.rs

Bošnjaka Amira odbacili u Federaciji BiH, a podršku dobio u Republici Srpskoj. Srbin mu pomogao da dobije status invalida i obezbijedio mašinu.

Amir Jusičić (44) nije uspio da status osobe sa invaliditetom dobije u mjestu stanovanja u Federaciji, odnosno u Tešnju, gdje je bio prijavljen kao izbjeglica, već u Republici Srpskoj i Doboju, u svojem predratnom mjestu boravka, gdje se vratio.

Teško je ranjen neposredno pred potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je označio kraj rata u BiH.

- Ostao sam bez noge nagazivši na minu na Ozrenu, kao pripadnik radnog voda VRS, a prije toga od mine je, takođe za vrijeme radne obaveze, kopajući rovove, smrtno stradao i moj otac Hamza. Kao izbjeglica, jedno vrijeme sam živjeo u FBiH, gdje su odbili da mi priznaju status invalida rekavši mi: "Idi tamo kod kojih si bio za vrijeme rata" - priča nam Amir.

Kaže da mu nije preostalo ništa drugo nego da se vrati u Doboj, kako bi pokušao da registracijom kao invalid ostvari pravo na primanja, zdravstvenu zaštitu i protetičko pomagalo. To mu je i uspjelo uz pomoć "Mreže preživjelih od mina" 2003. godine i već sada Amir ima sva prava koja imaju i ostali invalidi u RS. Osim invalidnine, porodicu, koju je u međuvremenu stekao, obezbjeđuje izrađujući u vlastitoj maloj stolarskoj radionici predmete od drveta.

- Izrađujem ukrasne kutije za piće i nakit, podmetače za sto, ploče za vrata i drugo. Od primanja iz budžeta RS i mog stolarskog rada živimo supruga Amira (37), devetogodišnji sin Hamza i ja - nije nezadovoljan sadašnjim životom Amir.

Sve to ne bi uspio da ostvari i obezbijedi, kako kaže, bez Zorana Panića, koji mu je kao koordinator "Mreže" mnogo pomogao. On je pronašao potrebne svjedoke da dokaže način ranjavanja, obezbijedio i sve druge dokumente za rješavanje predmeta.

- Eto, pomogao mi je Srbin, a moji Bošnjaci kojima pripadam su me odbacili. Sa Zoranom sam razvio iskreno prijateljstvo i porodica i ja mu dugujemo zahvalnost do kraja života - kaže za naš list Amir.

Veli da je Zoran i kao regionalni koordinator Organizacije osoba sa invaliditetom UDAS nastavio da mu pomaže. Nedavno mu je, zahvaljujući aplikaciji koju je za njega podnio, obezbijedio kompjuterski kontrolisanu CNC mašinu. Time će značajno poboljšati kvalitet i proširiti asortiman proizvoda, i olakšati rad u stolarskoj radionici.

Novu CNC maštinu Amir je dobio u okviru projekta "Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH", koje implementira "Vorld vižn" u partnerstvu sa Organizacijom amputiraca UDAS, a finansira Evropska unija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )