FOTO: pixabay

Ako stalno radite do kasno, i ako vam je "prekovremeno" dio svakodnevice, neka ovo bude mali podsjetnik koliko je važno da sebi date predaha. Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da žene koje rade prekovremeno imaju viši rizik od depresivnih epizoda, viši čak nego muškarci koji rade isti broj sati tokom nedelje.

Rad vikendom dodatno ugrožava mentalno zdravlje zaposlenih, prenosi britanski "Metro". Analiza podataka o opštem zdravstvenom stanju 20.000 zaposlenih osoba pokazala je da žene koje rade prekovremeno (više od 55 sati nedeljno, umjesto uobičajenih 40), imaju za 7,3 odsto viši rizik od depresije nego one koje rade između 35 i 40 sati tokom nedelje. 

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Londonu pokazalo je i da je rad vikendom povezan sa povišenim rizikom od pojave depresivnih epizoda i kod žena i kod muškaraca. 

Žene čiji posao podrazumijeva redovan rad vikendom imaju za 4,6 odsto viši rizik od depresije od onih čije je radno vrijeme od ponedeljka do petka, dok je kod muškaraca taj rizik viši za 3,4 odsto. 

Simptomi koje su navodili ispitanici uključivali su osjećaj niže vrijednosti i opšti utisak nesposobnosti. 

Psiholozi smatraju da takvoj statistici možda doprinosi i činjenica da se rad vikendom obično podrazumijeva u niže plaćenim uslužnim djelatnostima. 

Lošem raspoloženju i depresivnim epizodama doprinosti i nezadovoljstvo poslom koji se obavlja. 

Razliku u riziku od depresije kod muškaraca i žena naučnici povezuju sa činjenicom da žene obično obavljaju veći dio kućnih poslova, nakon što završe "redovan" posao u firmi u kojoj rade.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )