FOTO: null

Na Svjetski dan srca Dom zdravlja u Bijeljini organizovao je u gradu dva punkta na kojima se građanima obavljaju besplatni preventivni pregledi.

Moto ovogodišnje manifestacije je "Jedna zemlja, jedno srce, jedan život", a direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović rekao je novinarima da preventivni pregled uključuje mjerenje pritiska, određivanje nivoa šećera i masnoća u krvi i izračunavanje kardiovaskularnog rizika. 

Obilježavanju Svetskog dana srca u Bijeljini je prisustvovao i kardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu Nebojša Tasić, koji je pohvalio organizaciju i prevenciju koju provodi bijeljinski Dom zdravlja. 

On je istakao da je Bijeljina jedan od 30 centara u četiri zemlje koji ima Hispa centar za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga, što je međunarodni projekat za agresivnu kontrolu faktora rizika. 

"Statistike i život su neumoljivi, u Srbiji i u Republici Srpskoj svaki drugi stanovnik umire od infarkta i šloga. Riječ je o globalnoj epidemiji, strašnoj pošasti protiv koje moramo da se borimo upravo agresivnom kontrolom faktora rizika", rekao je Tasić novinarima. 

Prema njegovim riječima, ljudi se najčešće obrate ljekaru za pomoć tek kada se jave simptomi - bol u grudima, glavobolja, nesvjestica i povišen krvni pritisak. 

"Cilj je da se prepoznaju osobe kojima preti infarkt i šlog, koje su pod veoma visokim rizikom, oni u Hispa centru ulaze u poseban program koji obuhvata ne samo lekove i izvanrednu dijagnostiku, nego i nefarmakološku terapiju u smislu dijeta, fizičke aktivnosti i antistes terapije", rekao je Tasić. 

Punktovi za besplatne preventivne preglede postavljeni su ispred Doma zdravlja i na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )