FOTO: null

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske potvrdio je na sudu još jedan slučaj ukidanja invalidske penzije koja je stečena na osnovu lažne medicinske dokumentacije, saopšteno je iz Fonda.

Nakon prve sudske presude u slučaju lica čiji su inicijali H.Z. iz Bileće, Okružni sud u Trebinju presudio je u korist Fonda PIO i u slučaju Š.M. iz Bileće, koji je na osnovu lažne medicinske dokumentacije sa Vojno medicinske akademije u Beogradu 2009. godine ostvario pravo na invalidsku penziju. 

Nakon što mu je u decembru prošle godine rješenjem filijale Fonda PIO Trebinje utvrđen prestanak prava na penziju, a u drugostepenom postupku odbijena i žalba, Š.M. je protiv Fonda PIO podnio tužbu Okružnom sudu u Trebinju tražeći poništenje rješenja o prestanku prava. 

Okružni sud u Trebinju donio je presudu kojom se njegova tužba odbija kao neosnovana, a istovremeno je odbijen i zahtjev za naknadu troškova upravnog spora. 

"Primjeri sudskih presuda u slučaju Š.M. i H.Z, uzimajući u obzir da se najveći broj slučajeva prestanka prava na invalidsku penziju usljed nevjerodostojne medicinske dokumentacije odnosi na filijalu Trebinje, navode na zaključak da će i naredni sudski postupci, ukoliko do njih dođe, biti riješeni na isti način kao i ova dva, budući da je riječ o istoj pravnoj stvari", saopšteno je iz Fonda PIO. 

Iz Fonda podsjećaju da je u dosadašnjem toku kontrole ispravnosti medicinske dokumentacije pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju, u 98 slučajeva, iz sedam većih medicinskih ustanova u Srbiji i BiH potvrđeno da dokumentacija koja je dostavljena na provjeru nije vjerodostojna. 

U postupku vanredne kontrole, nalaz, ocjena i mišljenje tročlanog ljekarskog tima glase da u takvim slučajevima nema gubitka radne sposobnosti, nakon čega je nadležna filijala donosila rješenje o prestanku prava na invalidsku penziju. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )