FOTO: InfoBijeljina

"Žurim na posao", glasi jedan od brojnih izgovora koje vozači, kada prekorače brzinu, pokušavaju da upotrijebe da ne bi bili kažnjeni. Ali, to im ne pomaže. Tolerancija je nulta. Presretač nikome ne prašta.

U to se uvjerila i ekipa portala InfoBijeljina, koja je dan provela sa ovim specijalno opremljenim vozilom čiji je prioritetan cilj da se smanji brzina kretanja automobila, a time i broj saobraćajnih nezgoda, te ublaže njihove posljedice.

"Bez obzira o kome se to radilo, da li o poznaniku, prijatelju, policijskom službeniku ili građaninu, tolerancija je nulta", naglašava Milenko Sekulić, vođa saobraćajnog sektora u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Bijeljina.



Za sada nije bilo slučajeva da su vozači bježali od presretača, ali jeste bilo pokušaja da ne plate kaznu.

"Uglavnom svako se bori da tu kaznu ne plati, razni izgovori su tu, od toga da kasne na posao, da je dijete bolesno i slično", kaže Sekulić. 

Dok smo patrolirali sa presretačem, jedno vozilo nas je obišlo pri nedozvoljenoj brzini. Presretač ide za njim sa treptačima i zaustavlja ga. Vozač dolazi do presretača kako bi mu se predočila kazna. 

"Radilo se o vozilu inostranih tablica, koje je izvršilo preticanje presretača. Snimljena brzina tom prilikom je bila 105 km/h. To je 25 kilometara preko dozvoljene brzine na tom dijelu puta gdje je ograničenje 80 km/h. Nakon zaustavljanja vozača izrečena mu je kazna u visini od 100 KM te mjesec dana zabrane upravljanja vozilom na teritoriji BiH", pojašnjava Sekulić.

Sa presretačem smo se vozali i na obilaznici oko Bijeljine, a patrola je bila na jednoj od raskrsnica. Presretač je fotografisao vozilo koje je dolazilo u susret, i motorolom je javljeno patroli da ga zaustavi. Potom tu dolazi presretač.

"Zaustavili smo vozača koji je upravljao vozilom inostranih tablica gdje je bilo prekoračenje brzine 93, na dijelu puta gdje ograničenje na 80 kilometara na čas. Nakon zaustavljanja vozila vozaču smo uručili prekršajni nalog u iznosu do 50 KM. Pošto se radi o stranom državljaninu, tj. koji nema prebivalište na teritoriji BiH, takvo lice dovodimo u najbližu policijsku stanicu kako bi se izvršila naplata kazne", ističe Sekulić.

Ukoliko vas je u prekoračenju brzine ulovio presretač, to automatski ne znači da će vas i zaustaviti.
 
"Što se tiče sankcionisanja vozača koji prekorače brzinu, prvenstveno vodimo računa o našoj i o bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju. Nije po svaku cijenu da se takvo vozilo mora zaustaviti. Vozila koja ne uspijemo zaustaviti, ona se obrađuju naknadno, gdje se šalju prekrašni nalozi na kućnu adresu", ističe Sekulić. 

Prema njegovim riječima, uloga presretača jeste da svojim prisustvom na putevima obezbjede povećanu bezbjednosti učesnika u saobraćaju. 

"Znamo da su brzine uzročnici teških saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama i teškim povredama. Prisustvom presretača na putevima smanjuje se brzina i nastanak takvih nezgoda", naglašava Sekulić, te dodaje da je postignut primarni cilj presretača, odnosno, u značajnom procentu je smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa teškim povredama i smrtnom posljedicom.

Tolerancija na brzinu je, podsjeća, 10km/h, a svako prekoračenje preko 11 ide u prekršaj.

"Nastojimo da direktnom kontrolom sankcionišemo vozače koji počine teže prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine, a to su prekršaji gdje je predviđeno izricanje zaštitne mjere oduzimanja dozvole i takve vozače direktno sankcionišemo", istakao je sagovornik portala InfoBijeljina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )