FOTO: null

U Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni u Bijeljini danas je održano predavanje o Zakoniku cara Stefana Dušana, čiji je prepis ovoj vojnoj crkvi poklonio nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

Na svečanosti uoči Vidovdana, Krsne slave Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i vojnog hrama u Bijeljini, učestvovalo je nekoliko stotina pripadnika vojske i policije, koji su izgradili i nakon rata obnovili prvu vojnu crkvu koja se nalazi u bijeljinskoj kasarni. 

U obraćanju novinarima, Jovičić je upozorio da Republika Srpska nikada nije bila bezbjednosno ugroženija nego sada, od terorizma do svih vrsta kriminala. 

"Svi građani, zajedno sa institucijama Srpske, moraju krenuti u odlučnu borbu protiv svih prijetnji, jer nam je interes da Srpska opstane, da živi i da traje i drugim generacijama, a ne samo onima koji su je stvarali", istakao je Jovičić. 

On je ocijenio da je odsudan trenutak koji zahtijeva jedinstvo svih političkih faktora i svih u Republici Srpskoj. "Mislim da nikada nije bilo vrijeme važnije za jedinstvo svih koji treba da očuvaju Republiku", rekao je Jovičić. 

Savjetnik predsjednika Srpske Miladin Dragičević rekao je novinarima da je Dušanov zakonik aktuelen i danas i, citirajući rečenicu "Nek sudije sude po pravdi i zakonima, a ne po strahu od carstva", ukazao da je važno da se zakoni primjenjuju tačno i striktno. 

Primjenjujući to na današnje vrijeme, Dragičević je ukazao da se na suđenjima za ratne zločine primjenjuju zakoni koji nisu na snazi, nego su po volji nalogodavaca, unutrašnjih ili stranih moćnika, i ne primjenjuje se slovo zakona. 

Pravoslavni vojni episkop Atanasije rekao je na svečanosti u bijeljinskoj kasarni da je Dušanov zakonik dokument iz kojeg se može izvući mnogo koristi i za sadašnje vrijeme. 

"On je izraz celosnog srpskog bića, duše i tijela, izražava simfoniju saradnje države i crkve koji žive zajedno i imaju zajedničko breme života", rekao je episkop. 

Prema riječima NJegovog preosveštenstva episkopa Atanasija, Dušanov zakonik izražava razumnost, humanost i pravednost, te odražava jedno zdravo stanje sa duhovnog i pravnog aspekta.

Nikola Drobnjaković iz zadužbine manastira Hilandara u Beogradu istakao je na svečanosti da je u vojnoj crkvi izložena jedna od kopija Dušanovog zakonika i da je riječ o luksuznom fototipskom izdanju. 

"Dušanov zakonik pokazuje kako je srpski narod uvek bio deo evropske kulturne baštine i deo Evrope i da mu za to nije potrebna neka posebna potvrda nekih administrativnih organa takozvane Evrope", rekao je Drobnjaković. 

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje u MUP-u Republike Srpske Mile Šikman rekao je da je stvaranje prava odlika velikih naroda i da je car Dušan, kroz donošenje svog Zakonika, stvarao pravo i na taj način srpski narod svrstao u red velikih naroda koji su pisanim pravilima nastojali da regulišu odnose u društvu. 

"Dušanov zakonik je idealan spoj srpske pravne tradicije, odnosno srpskog običajnog prava koje je do tada egzistiralo i savremenog vizantijskog prava koje je car Dušan u većem obimu i preuzeo i ugradio u svoj zakonik, te na taj način svrstao srpsku srednjevjekovnu državu u red modernih društvenih zajednica", naglasio je Šikman.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )