FOTO: null

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić domaćin je današnjeg pripremnog sastanka premijera zapadnog Balkana, uoči Samita o Zapadnom Balkanu koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine održati 12. jula u Trstu, u Italiji.

Na Samit zemalja Zapadnog Balkana učestvuju premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev, Republike Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Zvizdić: BiH opredjeljena za regionalnu saradnju

Samit je otvorio Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta Ministara BiH.

On je istakao da je BiH opredjeljena za regionalnu saradnju.

"EU treba ostati pri obećanju iz Soluna da će pomoći da Zapadni Balkan ide u EU", poručio je Zvizdić.

On je istakao da regionalna saradnja znači unapređenje bilateralnih odnosa i ubrzanje euroatlanskih integracija.

"Zemlje  Zapadnog Balkana postigle su naptedak, a posebno je značajna podrška EU u obladti energetike i izgradnje puteva", navodi Zvizdić, te dodaje da aradnja nije moguća bez pomoći EU.

Ističe da dalja integracija regije prednjači kao ključni element koji doprinosi miru i stabilnosti.

BiH preduzima napore da unaprijedi zakonske oblasti kako bi se borila protiv globalnih problema poput terorizma, organizovanog kriminala i korupcije.

"Razmjena ingormacija i obavještajnih podataka je važna", istakao je Zvizdić.

Han: Ekonomija je najhitnije pitanje

"Ekonomija je najhitnije pitanje koje će dovesti do značajnog napretka u pravcu evropskih intergracija", rekao je Han i između ostalog poručio da moramo stvoriti zajedničko tržište ovog regiona (zapadnog Balkana) čime se otvara najmanje 80.000 novih radnih mjesta do 2025. godine

Han je naglasio da Brisel šalje jasne i snažne signale ovom regionu.

"EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regionu, kao i neke svoje interese da se promoviše sudbina ovih zemalja u EU. Federika Moherini je prenijela istu poruku prije dvije sedmice u Sarajevu. U diskusijama koje su vođene se potvrdila evropska perspektiva ovog regiona," naveo je Han.

Han je dodao da se u zemljama članicama EU dešavaju izbori i da se možda čini da su se evropski lideri zaustavili u radu, ali naprotiv. "Oni su itekako posvećeni ovom poslu i razumiju strategiju procesa."

"Na ovaj region smo se oslanjali i tokom izbjegličke krize što znači da je i ovaj region doprinjeo rješavanju te krize i to su uvidjele mnoge članice EU", poručio je Han.

Han je istako da je važno da se ne gube prilike za snažnu saradnju.

"Nije to velika tajna, ali želim reći da smo dobili vjetar u leđa i da moramo pratiti razoj situacije, moramo probiti granice i iskoristiti pozitivan vjetar", poručio je Han.

Istakao je da se mora povećati stepen ekonomskih integracija.

"Čvrsto vjerujem da ako budemo insistirali na ekonomiji, da će to jačati vladavinu prava", naveo je Han i dodao da je ekonomija najhitnije pitanje.

Vučić je na simpatičan način pozdravio Makedonce: Gdje ste braćo Makedonci!

Novinarima nije dozvoljen pristup u sali, a pres konferencija je zakazana za 14 sati.

U srijedu naveče je održana neformalna večera koju je organizovao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Uoči večere, Vučić je novinarima rekao da će se na samitu umjesto o sukobima razgovarati o budućnosti i da se u Sarajevu osjeća sigurno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )