FOTO: null

Avantura penjanja na Ostrvicu, planinski vrh Rudnika visok 758 metara, a zatim šetnja po čuvenoj suvoborskoj visoravni Rajac, idealan je način da se provede aktivan vikend u prirodi, na stotinak kilometara od Beograda, pišu "Večernje novosti".

Dramatični obris Ostrvice, ostataka vulkanske kupe gde su vidljivi ostaci srednjovekovne tvrđave Nemanjića, poznat je svakome ko je prošao Ibarskom magistralom. Kraj podnožja vulkanske stene nazvane "krov Šumadije", zbog fantastičnog pogleda koji se s nje pruža, vodi asfaltni put. Njime se do Ostrvice može stići ili preko varoši Rudnik, ili preko sela Varnice, odakle obično počinje penjanje. 

Doživljaj penjanja uz strmu stenu okruženu izuzetnim pejzažom je neponovljiv, nalik pravom alpinističkom usponu, a staza je potpuno bezbedna, markirana i obezbeđena klinovima i čeličnim užadima. Zato su u mnogobrojnim grupama koje se penju na Ostrvicu planinari od sedam do 77 godina.

Uspon na Ostrvicu počinje dugim stepenicama urezanim u zemlju, sa drvenim gelenderom koji olakšava penjanje. Taj deo staze završava se proširenjem u šumskom zelenilu, odmorištu kraj ostataka zida od koga je ostala samo gomila masivnog kamenja. Danas je teško zamisliti gužvu ljudi, konja i mazgi koji su sa Rudnika nosili najčistiju, tada poznatu rudu srebra širom Evrope. Srednjovekovni "put srebra" je današnja šumska staza sa ostacima drevnog druma kojom se planinari i kojom izletnici pešaci stižu do pitomog sela Zagrađa i Ibarske magistrale, gde staju međugradski autobusi. 

Posetioci sa boljom kondicijom mogu da nastave šetnju blagim usponom ka Suvoboru kroz pitoma sela, polja i šumu markiranim planinarskim stazama, a najuporniji, posle oko 25 kilometara, stižu do Rajca. Ova staza ima i svoju istorijsku dimenziju, jer je to pravac kojim su srpski ratnici krenuli u pobedonosnu Suvoborsko-kolubarsku bitku. 

Oni koji ne vole tako dug treking, stižu vozilima do čuvenog Rajca, gde se može voziti maunti bajk ili šetati mnogim dobro obeleženim stazama. Onima koji žele da ovde provedu ceo vikend, na raspolaganju su planinarski domovi i restorani sa dobrom kuhinjom i pristupačnim cenama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )