FOTO: null

Narednih dana se zbog povoljnih vremenskih uslova može očekivati talas rasta u voćnjacima, pa je potrebno zaštititi i đubriti voćke, izjavio je Mirko Јokić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i v

Protekle sedmice bilo je neuobičajno hladno vrijeme za ovo doba godine, ali su najavljeni mrazovi izostali u većini krajeva.

- Osim štete koja je evidentirana na breskvi i kajsiji, većina voćnih vrsta nije pretrpjela štetu od niske temperature - rekao je Јokić na predavanju za poljoprivrednike u Poljoprivrednoj zadruzi "Agrojapra" u Donjim Agićima.

On je naveo da je nakon prošle, izrazito teške godine zbog previše padavina, ove godine uglavnom dobra situacija sa rodnim potencijalom na većini voćnih zasada gdje je vidljiva alternativnost u rodu.

- Tamo gdje je prošle godine bilo previše roda, ove godine nije tako i, generalno, rodni potencijal je zadovoljavajući. Ako sezona posluži, uz uslov da se ispoštuje tehnologija, može se očekivati dobar rod - rekao je Јokić.

On je naveo da se voćke mogu saditi sve do kraja maja, ali je po pravilu bolja jesenja sadnja jer tada imaju dovoljno vremena da se prilagode uslovima.

- Kod proljećne sadnje imamo kasnije kretanje vegetacije, slabiji porast u prvoj godini i ono što je jako bitno treba povesti računa da se sadnice prethodno pripreme, potope u vodu 12 časova kako bi bile rehidrirane i da se prilikom sadnje dobro učvrste - rekao je Јokić.

Prema njegovim riječima, još nije kasno ni za rezidbu koja se kod nekih kultura može obavljati u cvjetanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )