FOTO: null

Predstavnici bijeljinske „Šećerane“ danas su zbog najave Poreske uprave RS da će ponovo pokrenuti stečaj za naplatu duga od oko 2,5 miliona KM od gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića zatražili da što prije organizuje sastanak sa ministrom poljoprivrede, š

Ukupna zaduženja Šećerane trenutno iznose oko 23 miliona KM, dok obaveze po sudskim presudama iznose oko 12 miliona KM.

Za 08. septembar, u 11 časova, najavljena je i vanredna Skupština akcionara bijeljinske šećerane i tada će biti razmotren Operativni plan za oživljavanje Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obećao je predstavnicima Šećerane da će krajem ove ili početkom naredne sedmice organizovati sastanak sa ministrom Mirjanićem, te da će pokušati da ubrza postupak izdavanja zemljišno - knjižnih uložaka za kompletiranje spiska imovine bijeljinske šećerane.

Rade Rakić, pomoćnik direktora za pripremu Fabrike šećera za proizvodnju, kaže da je za deblokadu žiro - računa u šećerani, isplatu svih dugova i organizovanje nove kampanje prerade šećerne repe u šećerani neophodno oko 50 miliona KM.

On kaže da su ekonomski stručnjaci izračunali da je opravdano sprovođenje Operativnog plana revitalizacije šećerane, čak i sa cijenom šećera manjom za 12 odsto od planirane. Prelomna tačka bi bila na 793,26 KM po toni šećera.

„Sva uložena sredstva, koja bi se odnosila na proizvodnju šećerne repe, nabavku repromaterijala i proizvodnju šećera vratila bi se u istoj godini, nakon što bismo proizveli prve količine šećera", izjavio je Rakić, naglasivši da od Vlade RS, kao većinskog vlasnika bijeljinske šećerane, sa 61,4 odsto kapitala, rukovodstvo i radnici ove fabrike očekuju da odobri kredit za investicije i kredit za obrtna sredstva.

Na bazi stručnih analiza, rađenih tokom 25 godina rada ovakve fabrike, kumulativna dobit šećerane bi trebalo da iznosi oko 71 milion KM, uz redovnu otplatu kredita i prispjelih obaveza. Izvršne presude, koje se odnose na isplatu plata radnicima, a oni potražuju oko 6,5 miliona KM, takođe bi trebalo da budu realizovane u narednom periodu.

Kako CAPITAL nezvanično saznaje ministar Mirjanić se otvoreno zalaže za ponovo pokretanje Šećerane, ali tome se zbog nedostatka novca oštro protivi ministar finansija Zoran Tegeltija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )