FOTO: Srna

Roman "Podvizi i stradanja grofa od Takova", autora Dejana Mihajlovića, predstavljen je danas u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Autor je rekao da je pisanje romana o knezu i kralju Milanu Obrenoviću trajalo šest godina.

"Roman jeste zasnovan na istorijskim činjenicvama, mada, kao što se to radi u literaturi, ima i izmišljenih ličnosti koje su pomogle da se glavni lik oživi", naveo je Mihajlović.

Imajući u vidu da nije bilo mnogo istorijskih monografija o kralju Milanu, on je naveo da ga je zanimalo zašto je ovaj kralj bio toliko satanizovan i u srpskoj istoriografiji i u srpskom narodu gdje je, kaže autor, važio kao ženskaroš, troškadžija, neko ko je bio omražen više nego omiljen.

"Pokazalo se, međutim, da je to samo jedna strana medalje, jer Milan je bio izuzetno zaslužan za mnoge stvari, za nezavisnost Srbije, za kraljevinu proglašenu 1882. godine, a praktično je uveo Srbiju među moderne evropske zemlje", rekao je autor romana.

Mihajlović kaže da je kralj Milan Obrenović tada uveo i banku, dinar, metrički sistem...

Prema njegovim riječima, kralj Milan je bio i "bonvivan", čovjek koji je volio mnogo da putuje, lijepo da živi i u jednom trenutku je, kaže autor, odlučio da promijeni ime i uzme ime grof od Takova.

"Bio je i veliki kolekcionar slika, iako, nažalost, mnoge nisu sačuvane. Napravio je mali muzej tih slika koje su, nažalost, zahvaljujući kraljici Nataliji otuđene", rekao je Mihajlović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )