FOTO: null

BIJELJINA, - Novinar Miroslav Janković predstavio je danas u Bijeljini svoj prvi roman „Pisma Matildi K.“ i najavio objavljivanje nastavka ove priče o operskoj pjevačici u ambijentu ratnog Sarajeva.

"Matilda je procijeđeno životno iskustvo koje svakom muškarcu ostaje od žena koje su znali, imali ili voljeli u životu", rekao je Janković novinarima uoči promocije u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Prema riječima autora, knjiga je konceptualno kombinovanje klasične naracije i romana toka svijesti, a njena tema je nedostatak talenta kod umjetnika. 

"To je najveća boljka koju umjetnik može da ima jer netalentovani obično imaju naglašenu ambiciju i uzavrele želje da uspiju, gdje i nastaje drama moje junakinje", naveo je Janković. 

Ovaj moderan srpski roman do sada je promovisan u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i na Sajmu knjiga u Beogradu, a objavljen je i kao zvučna knjiga u izdanju Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. 

Miroslav Janković rođen je 1949. godine u Sarajevu, gdje je radio kao politički novinar u "Oslobođenju", u toku i nakon rata radio je u više beogradskih novinskih redakcija, a uz 45 godina bavljenja novinarstvom autor je, koautor i urednik pet knjiga o ratu u BiH. Sada živi i radi u Sarajevu i Beogradu. 

Prema riječima Jankovića, novinarstvo je dobra škola za pisanje zato što nauči čovjeka da ima dobar osjećaj za suvišnu riječ. 

Direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović rekao je na promociji u Bijeljini da je roman "Pisma Matildi K." Miroslava Jankovića dio njihove edicije "Jedan pisac, jedna knjiga", kojom se afirmišu pisci iz Srpske. 

Zvučno izdanje romana pročitao je glumac Rajko Marčeta u tonskom studiju Specijalne biblioteke. 

Prema riječima Radinovića, ova biblioteka ima fond od 12.000 knjiga i 570 korisnika iz Republike Srpske i zemalja regiona. 

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini ima i Audio-Braj internet klub čitaonicu, odnosno odjeljenje za slijepa i slabovida lica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )