FOTO: InfoBijeljina

Ljeto se bliži svom kraju, ali mi imamo još zanimljivih naslova za ove tople dane koje vam želimo predstaviti.

Miljenko Jergović – Rod

Rod Miljenka Jergovića je knjiga sastavljena od više cjelina - romana, dokumenata, pripovjednih skica, fragmenata - u kojima se smjenjuju fiktivni i nefiktivni djelovi i savršeno se mješaju stvarno i izmaštano. S mnogo autobiografskih elemenata Jergović u Rodu ispisuje sagu o porodici Karla Stublera, svog pradjede.

Karlo Stubler, dunavski Švaba, rođen u Bosovicu, u rumunskom Banatu, po zanimanju je bio željezničar koji je život proveo u Bosni. Kćerke su mu se udavale u Bosni, sin mu je studirao u Beču i Gracu. U njegovom domu se govorio njemački jezik, a van kuće srpskohrvatski. Država s kojom je došao u Bosnu zvala se Austrougarska, ali je većinu života proživio u Jugoslaviji. Unuk mu je 1943. poginuo kao njemački vojnik u Slavoniji. Dvije godine kasnije po Karla Stublera dolaze partizani da ga vode u logor za pripadnike njemačkenacionalne manjine u Jugoslaviji, iz kojeg će biti deportovan u Njemačku.
Spasavaju ga susjedi koje je tokom rata štitio i skrivao u svojoj kući. Rod pratipriče Karlove djece i unuka sve do smrti njegove posljednje unuke, koja je živjela u Sarajevu, i prekida porodične loze. Rod je roman u kom Jergović kroz sudbinu vlastite porodice govori o vijeku Srednje Evrope i Balkana, roman koji poput željeznice premrežuje epohu i krajeve, zemlje koje su se smjenjivale, istoriju koja je bila nemilosrdna. Od pradjede i početka dvadesetog vijeka do današnjice i autora i njegove sudbine Rod je magnum opus Miljenka Jergovića, autora kog s pravom možemo nazvati Ivom Andrićem našeg doba.

Enid Blajton - Pet prijatelja u bekstvu

Ne želimo da upozorimo krijumčare da smo otkrili njihovu igru. Hoćemo li pokušati da ih uhvatimo? Kada se strina Fani razboli i pet prijatelja ostanu sami sa gospođom Stik, ova čudna i zlobna žena natjeraće ih da pobjegnu na ostrvo Kirin. Na staroj olupini otkrivaju misteriozni kovčeg. To sigurno ima neke veze s krijumčarima! I na sve to, usred noći, začuju dječji vrisak!

Ko je još na njihovom ostrvu? Smješi li im se nova avantura?

Jo Nesbo – Snješko

Jedne noći, nakon što je pao prvi snijeg te godine, dječak po imenu Jonas probudio se i otkrio kako mu je nestala majka. Za njom je samo jedan trag: ružičasti šal koji joj je darovao za Božić, sad obavijen oko snješka koji se neobjašnjivo pojavio u njihovom dvorištu. Inspektor Harry Hole sumnja kako postoji veza između nestale žene i jednog sumnjivog pisma koje je dobio. Slučaj se zakomplikovao  kad se pojavi izvjestan obrazac: tokom protekle decenije nestalo je jedanaest žena – sve na dan prvog snijega. Ali ovo je ubica koji stvara sopstvena pravila... i dok uvlači Harryja sve dublje u svoju mrežu zla, prekršiće ih samo da bi igru učinio zanimljivijom.

Uz sjajno osmišljene likove i krajnju napetost, međunarodno poznati pisac Jo Nesbø predstavlja svoj najjeziviji slučaj – onaj koji će natjerati Harryja Holea da ode do samih granica razuma.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )