FOTO: Glas Srpske

Gotovo dvije godine nakon što je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost na desetogodišnji Akcioni plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga, vrijedan više od 340 miliona maraka, i dalje ne postoji finansijska konstrukcija za njegovu realizaciju.

 I tada, a i danas nameće se pitanje kako je moguće da je i pored te činjenice Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak na kojem je potpis srpskog člana.

Od 2017. do 2027. godine, Ministarstvo odbrane BiH trebalo bi da u helikoptere, motorna vozila, opremu i školovanje oficira uloži 340 miliona maraka. Kako će biti obezbijeđen iznos veći od godišnjeg budžeta Oružanih snaga BiH, i dalje je misterija. Osim činjenice da ovako krupnu investiciju ne prati i razrađena finansijska konstrukcija, Dušanku Majkić iz Komisije za bezbjednost parlamenta BiH čudi i to što je plan, iako nepotpun, dobio saglasnost Predsjedništva BiH.

- I ovoga puta treba istaći da se SNSD prilikom donošenja tog dokumenta javno usprotivio prijedlogu modernizacije ali da to nije spriječilo Ivanića da ga usvoji. Za očekivati je da će se ovo pitanje ponovo naći na dnevnom redu, odmah po konstitucisanju novog Predsjedništva i da srpski član neće više donositi ovakve odluke koje su na štetu Republike Srpske, rekla je Majkićeva.

Da je finansijska konstrukcija pod znakom pitanja, tačnije, da nema sredstava, potvrdio je za našu televiziju zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić. Plan je, kaže, modernizacija kroz projekte.

Na pitanje da li je onda greška to što je Predsjedništvo dalo saglasnost na jednu ovakvu odluku, ovakav dokument Jerinić je rekao - Ono je dalo saglasnost zato što je to potreba Ministarstva odbrane. Međutim, finansijska konstrukcija je nešto drugo, gdje bi se trebali tražiti izvori, na koji način bi to moglo da se finansira.

SNSD se i danas protivi modernizaciji Oružanih snaga BiH i odluci, koju je, prema riječima Staše Košarca, srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić zajedno sa Bakirom Izetbegovićem, donio na štetu Republike Srpske.

- Takva odluka je za nas potpuno neprihvatljiva i ona je proizvod djelovanja Mladena Ivanića, koji je, definitivno, bio na političkoj usluzi američkom ambasadoru i NATO snagama. Republika Srpska ima svoj stav, ovakve Oružane snage ne služe ni čemu, a previše koštaju građane Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naglasio je Košarac.

Košarac podsjeća i da je Republika Srpska usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, prema kojoj će, kada je riječ o NATO integracijama, Srpska u stopu pratiti odluke Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )