FOTO: Nezavisne.com

Ne znate koju vrstu klima uređaja izabrati ? Ugradbene klima uređaje ili prenosne? Svrha im je jednaka, međutim između ovih električnih klima postoje i razlike.

Prenosni klima uređaji su funkcionalniji i njih možete stavljati u bilo koju prostoriju. U tom slučaju, ako ste u potrazi za prenosnim klima uređajima, a ne znate koji je prikladan za vas, u nastavku možete saznati koji su prednosti i nedostaci istih.

Za prenosnim klima uređajima potražnja je izuzetno velika zbog mnogih razloga, a najviše zbog njihove mobilnosti.

Međutim, postoji i nekoliko drugih obilježja koje ne bi trebali predvidjeti kada planirate kupiti prrenosni klima uređaj.

Prije svega, prva stvar koju morate naučiti je ta da prenosni uređaji koriste kompreor i rashladne tekućine, te su vrlo učinkoviti.

Održavaju vlagu na niskom nivou, a ujedno i omogućuju pravilno hlađenje.

Međutim, iako su vrlo učinkoviti, takvi klima uređaji imaju i svoje mane, odnosno nedostatke.

Raspon hlađenja, neučinkovito upravljanje vlagom i problemi sa postavljanjem neki su od nedostataka koje valja uzeti u obzir prilikom odluke.

Prednosti prijenosnih klima uređaja
Mobilnost

Za razliku od običnih klima uređaja, prijenosni klima uređaji mogu se vrlo lako preseliti iz jedne prostoriju u drugu uz pomoć točkića koji su montirani na klimi, ili pomoću točkića koji su povezni sa podlogom. To je najveća prednost ovakvih klima. S obzirom da su mobilne, možete ju koristiti u kancelariji koristiti tokom dana, te kasnije, u večernjim satima, preseliti u spavaću sobu.

Jednostavna instalacija

Što je bolje od toga da možete uređaj koristiti odmah čim ste ga izvadili iz kutije? Pa, sa prijenosnim klima uređajem možete napraviti upravo to. Instalacija je izuzetno jednostavna i besplatna. Nisu vam potrebni nikakvi majstori, vijci i materijali za pričvršćivanje. Jedina stvar koju morate učiniti je stvoriti ispušni ventil kako bi kondenzovan vazduh izašao iz prostorije.

Cijena

Prijenosni klima uređaji su manji uređaji, a time su i cijene manje u usporedbi sa velikim uređajima i središnjim sistemom za klimatizaciju. Budući da su dostupni po izuzetno povoljnim cijenama, ne morate smanjiti svoje druge troškove kako biste si ju mogli priuštiti za vaš dom.

Prikladne za iznajmljene domove

Postoji previše ograničenja kada su u pitanju iznajmljeni domovi, a jedno od njih je oprema u vašem iznajmljenom domu. Trebali bi kupiti namještaj ili drugu opremu koja je pogodna za prijevoz,a između ostalog da je i jednostavna za instalaciju u novoj kući. U takvoj situaciji prijenosna klima je najbolja oprema upravo zbog svoje velike prednosti, a to je mobilnost i jednostavna instalacija. Gdje god vi išli, nju ćete vlo lako moći spakovati u kutiju i povesti na drugo mjesto, bez velike muke.

Nedostaci prijenosnih klima uređaja


Bučniji od ostalih klima uređaja

Budući da sve ne može biti u potpunosti savršeno, tako i ovi uređaji imaju svoje nedostatke. Ovi klima uređaji imaju manu da stvaraju više buke od ostalih klima uređaja. Tako da se zbog ovog nedostatka mnogi ne odlučuju na njihovu kupovinu jer stvaraju takvu količinu buke koja nije ugodna i može ometati rad.

 Međutim, kod onih uređaja koji su namontirani na prozoru, dio jedinice koji stvara buku nalazi se na vanjskoj strani, što automatski eliminiše buku koja dolazi iz uređaja.

Ograničenje mjesta

Klima uređaj ima mogućnost povući vlagu iz vazduha u zatvorenom prostoru, te tako ovlažiti sobu i stvoriti ugodnu atmosferu. Međutim, vlaga koja se povukla iz zraka treba biti negdje odbačena, stoga prijenosna klima mora biti postavljena u blizini prozora što će omogućiti da višak vode kroz cijev izađe izvan prostorije.

Manja učinkovitost

Prijenosni klima uređajisa jednom cijevi su definitivno manje učinkovite u hlađenju. Dolazi do nepotrebnog rasipanja energije. Međutim, neki prijenosni klima uređaji posjeduju dvije cijevi te tako usmjeravaju topli i hladni vazduh u odgovarajuću prostoriju što je mnogo učinkovitije.

Iako su ovi uređaji prenosivi, postoji mnogi problemi vezani uz to, a to je njihova težina. Također i površina poda ima veliki uticaj na kretanje klima uređaja, u smislu da će debeli sloj tepiha otežati kretanje ili primjerice nejednako izravnavanje poda može uzrokovati opstrukciju dok prenosite uređaj iz jedne prostorije u drugu.

Što se tiče kupovine i mjesta gdje se prodaju takvi uređaji, ne morate brinuti. Naime, gdje god se prodaju ugradbeni klima uređaji onda tamo možete pronaći i prijenosne.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )