FOTO: srpskainfo.com

U susret opštim izborima u BiH nesumnjive su dvije stvari – jaka infrastruktura stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i to da je Milorad Dodik najpopularniji političar.

Dok oba politička bloka samouvjereno najavljuju pobjedu, Srpskainfo istražuje koje su to prednosti i mane obje koalicije i svakog od četiri ključna kandidata za predsjednika RS odnosno srpskog člana Predsedništva BiH, koje bi mogle da prevagnu u oktobru.

Kada je riječ o Predsjedništvu, komunikolog i politički analitičar Borislav Vukojević smatra da je najveća prednost Mladena Ivanića to što u je proteklom mandatu imao uravnoteženu politiku, bez stvaranja konflikata, dok su se u isto vrijeme Dragan Čović i Bakir Izetbegović sukobljavali gotovo svakodnevno.

– Međutim, Ivanićev najveći minus, posmatrajući iz našeg konteksta, je to što u Predsjedništvu nije pokrenuo nijednu stvar bitnu za RS. Njegova izjava da je politički pobijedio time što nije dozvolio reviziju tužbe BiH protiv Srbije, mislim da ne može da mu bude od koristi u kampanji. Šire glasačko tijelo ne može da se identifikuje s tim. Kada je riječ o Ivanićevom dovođenju vojnika OS BiH 9. januara u Banjaluci, to može politički da mu koristi, ali to nije dovoljno – kaže Vukojević.

On istiće da je suvišno trošiti riječi o ogromnom plusu Ivanićevog protivkandidata Milorada Dodika, koji se ogleda u njegovoj jakoj političkoj ličnosti i podršci koju uživa u narodu.

– Međutim, građani drugačije glasaju za člana Predsjedništva BiH nego za predsjednika RS. Naravno, postoj veliki dio birača koji će da glasaju za svakog kandidata SNSD, ali ostali birači mogu da vide njegovu kandudaturu kontraproduktovnom jer je okosnica Dodikove politike u posljednjih deset godina bila izgradnja RS i zanemarivanje BiH. Sada odjednom on ide na tu poziciju. Dakle, većina racionalnijih birača dobro će promisliti da li da njemu daju glas za Predsjedništvo, iako ne sumnjaju u njegovu političku ličnost – zaključuje Vukojević.

Smatra da je najveća prednost kandidata SDS i SzP za predsjednika RS Vukote Govedarice to što u ovu borbu ulazi rasterećeno jer nema nikakvih prethodnih negativnih iskustava.

– Najveća mana su mu nakupljene frustracije SzP u borbi sa SNSD. U posljednjih 12 godina nisu mogli ravnopravno da se bore. S druge strane, Željki Cvijanović sadašnja funkcija daje prednost. Vidimo da to dolazi do izražaja, ima kanale komunikacije koji su usmjereni ka njoj zato što je predsjednica Vlade. Ona i Govedarica tu nisu u jednakoj poziciji. Ali, njen veliki teret je to što je 2014. izgubila na izborima od Ivanića, iako su svi bili ubijeđeni da će da pobijedi, šo su pokazivala i istraživanja. Mislim da pretjerano samopouzdanje i uvjerenje u pobjedu može da je košta i ovaj put, tim prije što SNSD u javnosti tvrdi da će oni lako da pobijede. Cvijanovićeva je pod pritiskom da mora da pobijedi – ocjenjuje Vukojević za Srpskainfo.

Politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić ističe da je nesumnjiva prednost vladajuća koalicija u RS u stranačkoj infrastrukturi i disciplinovanim, vrlo organizovanim članovima partije. Ona ipak misli da ovaj put neće biti presudne lične klarakteristike kanidata za najviše funkcije, već kontekst i dešavanja u RS u posljednjih godinu dana. Prije svega, to je masovan odlazak ljudi sa ovih prostora u inostranstvo koji bi mogao da utiče na izbore, u zavisnosti od toga da li odavde odlaze glasači ili apstinenti.

– Drugi element su protesti i akcije građana. Do sada smo imali takve aktivnosti koje su organizovale političke partije, a sada sve više imamo akcije u kojima su vinovnici građani. Tu mislim na „Pradu za Davida“ i na proteste zbog poskupljenja goriva. Kada govori o kandidatima, vidjećemo koliko je ovo društvo spremno da izabere ženu za prvu u zajednici. U pitanju je odnos jednog vrlo tradicionalnog društva u kome je do sada bio dominantan model balkanskog mačo političkog tipa. Treće pitanje je da li je podjela na izdajnike i patriote zacementirana u mentalnoj strukturi prosječnog glasača, ili je nekim nedavnim događajima došlo do razbijanja te podjele. Neizvjesno je da li će ta matrica biti prednost ili će se možda kao bumerang vratiti kreatorima takve podjele u društvu – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Kandidati o sebi
Ivanić kao svoje prednosti ističe to da „nijednu političku bitku u Sarajevu nije izgubio“ te da RS eventualnom njegovom pobjedom dobija stabilnost i izvjesnost.

Dodik optužuje Ivanića da je prespavao mandat u Sarajevu, dok za sebe kaže da u Predsjedništvo ide da brani RS, ističući „snažu poziciju RS“ koju je izgradio u Banjaluci.

Cvijanovićeva igra na kartu „do sada najboljih rezultata Vlade“ koju vodi, dok SzP žestoko optužuje da je u Sarajevu radio protiv RS.

Govedarica smatra da je njegova prednost u tome što „ne mora da ide po mišljenje kod partijskog šefa“ i to što „dolazi iz naroda“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )