FOTO: null

U 24 opštine u BiH političke partije i kandidati već su počeli predizbornu kampanju, iako bi ona zvanično trebalo da počne tek 2. septembra, utvrdila je Koalicija nevladinih organizacija „Pod lupom“ koja prati izbore u BiH.

Sve nepravilnosti, za koje sumnjaju da su kršenja Izbornog zakona BiH, poslaće na adresu Centrane izborne komisije BiH. Utvrdi li se da su krivi, preti im novčana kazna u rasponu od 1.000 do 10.000 KM.

Među prijavljenima je i generalni sekretar SNSD Luka Petrović, koji je kandidat vladajuće koalicije u RS za gradonačelnika Trebinja. Posmatrači su zabeležili da je Petrović, prilikom nedavnog predstavljanja pred više stotina građana, pozvao prisutne da glasaju za njega. Međutim, Petrović za „EuroBlic“ kaže da to nije bio nikakav jani skup, već salonski, stranački sastanak.

- Uvek je pod lupom pobednički kandidat. Odbacujem bilo kakvu optužbu. Naravno, ne mogu da zabaranim medijima da dođu i snime prezentaciju. To ne spada u propagandu nego u konvenciju na kojoj je predstavljen kandidat za gradonačelnika. Nikad ne takvim skupovina ne pozivam ljude da glasaju za mene, nego se predstavljam kako bi ljudi mogli da kažu „ovog čoveka ćemo birati ili nećemo“ – kaže Petrović.

Osim njega, prijava ide i protiv nezavisnog kandidata za načelnika opštine Velika Kladuša Adema Pajazetovića, koji još od aprila provodi kampanju i deli poklone građanima, a zauzvrat se moraju potpisati i dati lične podatke da su primili poklon.

„Pod lupom“ se žalila i na ponašanje SDP Stari Grad Sarajevo, koja kandidate promovišu plaćenim oglašavanjem na društvenim mrežama, dok SDA Stari Grad Sarajevo građanima deli humanitarnu pomoć.

Takođe, u Istočnom Novom Sarajevu Socijalistička partija je održala javnu tribinu na kojoj je predstavila kanididate i nudila obećanja za predstojeće lokalne izbore.

Međutim, svi oni bi se lako mogli izvući bez kazni, zahvaljujući liberalnom Izbornom zakonu BiH.

- Zakonom je zabranjeno samo plaćeno političko oglašavanje pre zvaničnog početka predizborne kampanje, mesec dana pred izbore. To je potrebno dokazati – kaže portparolka CIK BiH Maksida Pirić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )