FOTO: null

Veliki post je jedan od najstarijih višednevnih postova, ali je istovremeno i najveličanstveniji bogoslužbeni period u životu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, rekao je docent na beogradskom Bogoslovskom fakultetu Srboljub Ubiparipović.

"Upravo zbog toga, Veliki post se odlikuje izuzetno bogatim i inspirativnim liturgijskim izrazom naše crkve", rekao je Ubiparović na večerašnjem predavanju o temi "Bogoslužbeno i liturgijsko vrijeme Velikog posta" u bijeljinskom Centru za kulturu.

On je istakao da, baveći se tematikom i razmatrajući suštinske odlike ovog bogoslužbenog perioda i istovremeno prateći liturgijski izraz SPC u ovom periodu, treba naglasiti da posteći Veliki post i učestvujući intenzivno u bogosluženjima Crkve, vjernici u pravom smislu riječi podražavaju, prije svega, post Gospoda Isusa Hrista

"Na taj način se dobro i podrobno pripremamo za proslavu najveličanstvenijeg i, zasigurno, najvažnijeg hrišćanskog praznika - Vaskrsenja Gospodnjeg", kaže Ubiparović.

Ubiparipović naglašava da ovaj post karakteriše, uzimajući u obzir Hristov primjer, i izgrađivanje ličnosti svih onih koji učestvuju u postu, na način da su hrišćani pozvani da se odlikuju smirenjem koje je pokazivao Hrisos, pokazavši krajnje smirenje na krstu i umrijevši za ovaj svijet kako bi taj svijet živio u njemu.

"Osim smirenja, tu je i neprestano bogosluženje kojem smo prizvani i bez čega je nezamislivo da govorimo o hrišćanima kao ličnostima, jer govoriti o Crkvi znači govoriti o zajednici bogočovečanskoj koja se moli", rekao je Ubiparipović.

S obzirom da je dobro upoznat sa radom Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tulanske, on je rekao da je značajan ovakav vid predavanja koji realizuje taj fond, ne samo za život stanovnika ovog kraja, nego za sve ljude koji žive na području Eparhije zvorničko-tulanske.

"Ovo samo pokazuje da je Crkva i te kako prizvana da ostvaruje svoju misiju u ovome svetu i da postoji veoma širok prostor i blagosloveno vreme koji mogu da se dobro iskoriste, te da se iskaže neporecivi stav - da Crkva govori svetu, da se nalazi u svetu i da s druge strane nije od ovoga sveta i postoji da bi taj svet bio spasen kroz nju", zaključio je Ubiparipović.

Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske je predavanjem profesora Ubiparipovića završio ciklus Velikoposnih predavanja, u okviru kojih je vjerujućem narodu govorilo nekoliko vladika SPC i profesora Bogoslovskog fakulteta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )